Universiteit Leiden

nl en

Frank Westerman gastschrijver 2016 aan de Universiteit Leiden

Frank Westerman (Emmen, 1964) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Westerman onderzoekt – dit najaar samen met studenten – op literaire wijze hoe onze geschiedenis in elkaar zit. Op 3 november houdt Westerman de Albert Verwey-lezing in Leiden.

Taal tegen terreur

Frank Westerman weet al twintig jaar een groot publiek aan zich te binden in binnen- en buitenland. In zijn nieuwste boek, Een woord een woord, zoekt hij uit wat taal kan uitrichten tegen terreur aan de hand van onder meer de Molukse treinkapingen. Al zijn werken ontstijgen de journalistiek, doordat Westerman een persoonlijke visie op het (recente) verleden ontvouwt. Of het nu gaat om zijn reportages over Russische schrijvers in totalitaire tijden (Ingenieurs van de ziel), of om het gesol met een opgezette Afrikaan in El Negro en ik.

Anders kijken

Westerman zal vanaf september gedurende een semester colleges geven aan de universiteit, waarvan een aantal openbare lezingen. De colleges zijn – na aanmelding – in principe toegankelijk voor studenten van álle studierichtingen. Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd en een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad. Uitgangspunt is dat studenten en docenten op deze manier in aanraking komen met een schrijver die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is.

Anatomielessen

In een reeks openbare ‘anatomielessen’ zal Westerman bijvoorbeeld de reportage in detail ontleden. Naast zijn eigen boeken zal de auteur ook het werk van andere non-fictieauteurs bespreken, zoals bijvoorbeeld van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj, Ryszard Kapuściński en Adriaan van Dis. In zijn werkcolleges leren de studenten zelf reportages schrijven en redigeren. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de jaarlijkse Albert Verwey-lezing, die Frank Westerman op 3 november 2016 zal houden in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73 in Leiden.

Eerdere gastschrijvers in Leiden

De eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden was Gerard Reve in 1985. Daarna volgden onder anderen: Judith Herzberg, Frank Kellendonk, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Maarten ’t Hart, Anna Enquist, Gerrit Komrij, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten, Joke van Leeuwen en Tom Lanoye.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.