Universiteit Leiden

nl en

Zeger van der Wal bekleedt Ien Dales Leerstoel

Per 1 mei wordt dr. Zeger van der Wal bijzonder hoogleraar op de Ien Dales Leerstoel van Universiteit Leiden en het CAOP. De leerstoel is ondergebracht bij het Instituut Bestuurskunde.

Van der Wal gaat bijdragen aan het denken over de overheidsmanager en de overheidsorganisatie van de toekomst. Hij kijkt onder meer naar ambtelijke integriteit en kernwaarden.

Van der Wal: ‘Dat past bij een leerstoel die vernoemd is naar oud-staatssecretaris Ien Dales. Zij zette deze thema’s in de jaren negentig op de agenda. Het CAOP en de Universiteit Leiden zijn de plek om dit aan te snijden. De publicaties in het teken van de Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) van alle leerstoelen van het CAOP zijn daar een voorbeeld van. Ik zie er enorm naar uit daar mijn bijdrage aan te leveren.’ 

Overheid als arbeidsorganisatie

Overheidsmanagers opereren in een snel veranderende omgeving die nieuwe eisen stelt aan hun waarden, competenties en de wisselwerking met organisatie en politiek. Daarom gaat de nieuwe hoogleraar zich bezighouden met ‘de overheid als arbeidsorganisatie’, in het bijzonder met de positie en rol van de overheidsmanager in de 21e eeuw. In zijn leeropdracht kijkt hij onder meer naar effectief en integer overheidsmanagement in internationaal vergelijkend perspectief. 

Het CAOP ondersteunt bij het Instituut Bestuurskunde, Faculteit Governance and Global Affairs, twee leerstoelen. De Ien Dales Leerstoel richt zich op de overheid als arbeidsorganisatie en is een gedeelde leerstoel. Van der Wal zal deze leerstoel samen met prof.dr. A.H.L. de Becker bezetten. De Leerstoel Comparative Public Sector en Civil Service Reform beweegt zich op het gebied van de (inter) nationale vergelijkingen en hervormingen van de overheid in de publieke sector.

Het CAOP is het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein. Bij het CAOP kunt u een beroep doen op de kennis en expertise van meer dan 200 professionals. De specialisten van het CAOP signaleren, analyseren en dragen oplossingen aan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.