Universiteit Leiden

nl en

Prof. Andreas Kinneging presenteerde 21 april zijn nieuwe boek "Montesquieu: enigmatisch observateur"

Donderdag 21 april gingen oud-EU-Commissaris Frits Bolkestein en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in gesprek met rechtsfilosoof Andreas Kinneging over Montesquieu, de Trias Politica en het Nederlandse politieke bestel.

Prof. Andreas Kinneging, een van de kerndocenten van de Masterclass Politics, Philosophy & Economics, presenteerde 21 april zijn nieuwe boek "Montesquieu: enigmatisch observateur"

In het boek brengen twaalf auteurs zijn veelzijdige oeuvre opnieuw tot leven. Zij denken door op de onderwerpen die Montesquieu tot een groot schrijver maakten, op de polemieken die hij veroorzaakte en de pennen die hij in beweging bracht. Hun essays kijken naar Montesquieu vanuit een filosofisch, politiek, sociaal, literair en juridisch perspectief.

Het boek

De publicatie van de Perzische brieven van Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (1689-1755) zorgde voor grote deining in het frivole en verdeelde Frankrijk van 1721. Montesquieu werd op slag een van de meest bewierookte intellectuelen van zijn tijd. Later schreef hij over de opkomst en de ondergang van het Romeinse Rijk. Zijn meest ‘geleerde’ werk, Over de geest van de wetten (1748), was de echte prelude tot de sociale wetenschappen, tot een verreikend nieuwe kijk op mens en samenleving. Montesquieu’s oorspronkelijke denken kent nog steeds vele bewonderaars, maar roept ook vandaag nog controverse op.

Het boek "Montesquieu: enigmatisch observateur" bevat bijdragen van Maarten Colette, Frederik Dhondt, Annelien de Dijn, Paul De Hert, Michel Huysseune, Andreas Kinneging, Paul Pelckmans, Ringo Ossewaarde, Jean-Marc Piret, Alexander Roose, Patrick Stouthuysen en Lukas van den Berge. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.