Universiteit Leiden

nl en

Afscheidssymposium Prof. dr. Liesbeth Eurelings-Bontekoe

Afgelopen donderdag 17 maart vond het symposium ‘Nieuwe visies op psychopathologie’ ter ere van het afscheid van Prof. dr. Liesbeth Eurelings-Bontekoe plaats. Tijdens deze middag, aangeboden door de RINO Groep Utrecht en de sectie Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden, werden de bezoekers geïnformeerd over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van psychodiagnostiek.

Afscheid van een bevlogen collega

Na meer dan 40 jaar werkzaam te zijn geweest binnen de psychologie (in 1973 studeerde Eurelings-Bontekoe af in de psychofysiologie), was het moment om het rustiger aan te gaan doen daar. Een moment om te reflecteren op de carrière van een hardwerkende en inspirerende psycholoog.

Sinds 1987 werkt Eurelings-Bontekoe bij de sectie Klinische Psychologie op de Universiteit Leiden en ook al vele jaren is ze hoofdopleider van de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog voor de regio Leiden/Rotterdam. Zo stond zij aan het fundament van de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog, en gaf zo mede het beroepsprofiel van de BIG geregistreerde psychologen vorm. In 2012 werd zij benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Beroepsopleidingen tot psycholoog in de individuele gezondheidszorg' 

Met haar bevlogen onderwijs wist zij vele generaties postdoctorale opleidelingen te inspireren voor psychodiagnostiek. Zo schreef zij samen met collega Wim Snellen het boek Dynamische Persoonlijkheidsdiagnostiek, wat aan verschillende postmaster opleidingen in het land wordt gebruikt.

De bevlogenheid gold eveneens voor de wijze waarop zij in de universitaire opleiding Klinische Psychologie onderwijs verzorgde. Zo werd zij vorig jaar benoemd tot docent van het jaar van het Instituut Psychologie.

Haar onderzoek richtte zich met name op de diagnostiek van persoonlijkheidspathologie, op de invloed van persoonlijkheidspathologie op beloop en resultaat van behandelingen en op hoe individuele verschillen in persoonlijkheid mensen kwetsbaar maken voor psychische ziekten.

Nieuwe visies op psychodiagnostiek

De middag werd ingeluid door Philip Spinhoven, hoogleraar Klinische Psychologie, die vervolgens het woord gaf aan Wim Snellen, die op persoonlijke wijze een karakterschets gaf van Eurelings-Bontekoe. Patrick Luyten van de Katholieke Universiteit Leuven ging in op de recente ontwikkelingen met betrekking tot psychopathologie en persoonlijkheid. Hij stond onder andere stil bij hoe kinderen kennis over de wereld ontwikkelen en hoe dit in onveilige omgevingen kan leiden tot problemen met vertrouwen. Bas van Heycop (psychotherapeut/klinisch psycholoog) stond stil bij transdiagnostische factoren, onder andere zoals deze door het Amerikaanse National Institute on Mental Health worden gedefinieerd. Marieke Wichers van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaf toelichting op de recente dynamische netwerkbenadering van psychodiagnostiek. Martine van Zandvoort (Universiteit Utrecht) gaf een aantal treffende voorbeelden van hoe belangrijk het is om te komen tot een integratie van neuropsychologie in de klinische psychodiagnostiek.

Al met al een leerzame middag die tevens duidelijk maakte dat de verschillende vormen van psychodiagnostiek elkaar zeker niet uitsluiten, maar juist kunnen versterken. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.