Universiteit Leiden

nl en

Kaspar Pucek winnaar Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2016

Op zaterdag 13 februari zijn, tijdens de dies voor alumni in het Kamerling Onnes Gebouw in Leiden, de Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2016 uitgereikt. De eerste prijs werd gewonnen door historicus Kaspar Pucek. De kwaliteit van zijn scriptie werd ‘overweldigend’ genoemd.

De zeven faculteiten van de Universiteit Leiden droegen voor de Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2016 elk de beste scriptie van hun faculteit van het collegejaar 2014-2015 voor. 

Scriptiebegeleidster dr. Catia Antunes nam namens hem de prijs in ontvangst en sprak een dankwoord uit. 

Kaspar Pucek won de eerste prijs (€ 3.000) met zijn masterscriptie voor de researchmaster History getiteld Institutions in transition: The Russian aluminium industry after communism. Pucek won in september 2015 met deze scriptie ook de Fruin-prijs voor beste masterscriptie bij het Instituut voor Geschiedenis en is tegenwoordig verbonden aan Princeton University als promovendus. Hij kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Zijn scriptie werd begeleid door dr. Catia Antunes en dr. Max Bader. Scriptiebegeleidster dr. Catia Antunes nam namens hem de prijs in ontvangst en sprak een dankwoord uit. 

Juryrapport

Het juryrapport over de scriptie van Kaspar Pucek:

Aan de hand van een studie van de Russische aluminiumindustrie sinds de val van het communisme wordt in deze scriptie geconcludeerd dat – in tegenstelling tot de bestaande theorievorming – Rusland niet op weg is naar een volwaardige markteconomie, maar een stabiele  patriomoniale tussenvorm heeft bereikt die parallel loopt aan de heropleving van politiek authoritaire structuren.

Het belang  van informele instellingen is een aspect dat doorgaans over  het hoofd wordt gezien, maar in deze scriptie als cruciaal naar voor geschoven wordt. Deze klemtoon op  informele instellingen is ook van een brandende  actualiteit nu de wereld worstelt met de profileringsdrang van Vladimir Poetin en probeert  inzicht te  krijgen in de toekomstige koers van Rusland. 

In zijn conclusie bespreekt Kaspar Pucek de implicaties voor hoe economen en politicologen in de toekomst over de gefaalde  transitie naar een markteconomie zullen spreken. De kwaliteit van deze scriptie werd door de facultaire commissie ‘overweldigend’ genoemd.

Op een gedeelde tweede plaats (€ 1.500) eindigden de scripties van Mariska Meijer (LUMC, Biomedische Wetenschappen) en Paul Kozowyk (Archeologie). 

Leidse Universitaire Scriptieprijzen

Iedere faculteit heeft één scriptie voorgedragen voor de Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2016. Al deze scripties zijn al door een instituutscommissie gekozen als beste scriptie van het jaar en vervolgens door een facultaire commissie voorgedragen voor deze scriptieprijs. Genomineerd zijn is dus een grote eer. 

De jury, bestaande uit de leden van de Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het Leids Universiteits Fonds (LUF) en twee reünisten van het Leids Studenten Corps jaar 1961, de heren dr. Han van Dop en prof.dr. Rob Erenstein, had de taak om uit deze uitzonderlijke inzendingen de meest briljante aan te wijzen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.