Universiteit Leiden

nl en

'Stel je open voor andere culturen'

Ruim 400 internationale studenten beginnen deze week met hun studie in Leiden of Den Haag. Waarom kozen ze voor deze universiteit? En wat adviseren hun mentoren?

62 nationaliteiten

Onder de 400 studenten zijn maar liefst 62 nationaliteiten vertegenwoordigd. Ze maken kennis met hun studie, de stad en elkaar in de Orientation Week (26 t/m 29 januari). In haar welkomstwoord moedigt vicerector Simone Buitendijk hen aan zich open te stellen voor andere culturen. Leer nooit één model vanzelfsprekend te vinden, is haar boodschap. De universiteit is een goede plek om dat te leren en de input van internationale studenten is heel welkom. Want mondiale complexe problemen als het vluchtelingenvraagstuk kunnen alleen goed aangepakt worden als ze vanuit diverse perspectieven benaderd worden, aldus Buitendijk. 

Emrah Karadogan (Denemarken, Crisis and Security Management)

‘Deze studie in Den Haag leek me in deze onrustige tijden een goede keuze. Ik maak me zorgen om de vele crises zoals de terroristische aanslagen en de vluchtelingenproblematiek. De studie leert hoe je daar mee om kunt gaan. Bovendien biedt deze studie ook goede kansen op een baan, want crises zijn er natuurlijk altijd. Daarnaast spreekt ook het internationale karakter van Den Haag me zeer aan. Mijn familie is Koerdisch en we woonden in Turkije, maar verhuisden naar Denemarken. Ik voel me dus thuis in een internationale omgeving waar veel mensen uit andere landen samenkomen.’ 

Michaela Brier-Mills (Australië, Public International Law)

‘De historische binnenstad van Leiden is voor mij als een soort wonderland. Het is totaal anders dan de moderne Australische steden die ik gewend ben. En het is een groot voordeel dat Leiden dichtbij Den Haag ligt met alle internationale gerechtshoven. In die wereld wil ik later gaan werken. Ik koos voor Public International Law vanwege de brede opzet: van bestuur in westerse landen en ontwikkelingslanden tot mensenrechten. Bovendien kun je hier goed oefenen in pleiten door het intensieve mootcourtonderwijs. Er speelt ook nog een persoonlijke reden mee. Mijn oma is Nederlands en ik was tot deze week nog nooit in Nederland geweest. Het is fijn om nu eindelijk ook mijn Nederlandse familie beter te leren kennen.’  

Mentor Alexander Verdoes (Nederland, Politicologie)

‘Ik was zelf vorig jaar uitwisselingsstudent in Noorwegen en ik waardeerde het toen enorm dat Noorse studenten daar een introductie voor ons organiseerden. Daarom wil ik nu graag hier internationale studenten helpen, omdat ik weet hoe belangrijk een goede start is. Mijn advies is: stel je in deze eerste weken heel actief op en leer zoveel mogelijk mensen kennen. In zo’n eerste periode staat iedereen nog extra voor elkaar open, maak daar gebruik van. Internationale studenten en Nederlandse studenten integreren niet vanzelfsprekend met elkaar. Als Nederlandse mentor probeer ik die integratie op gang te brengen, het zou mooi zijn als de groepen meer gaan mengen.’ 

Mentor Selena Escandell (Nederland, Rechten)

‘Mijn familie is Spaans, maar ik heb mijn hele leven in Nederland gewoond. Vorig jaar was ik Erasmusstudent in Spanje en ik vind het leuk om weer in zo’n internationale omgeving te verkeren. In een compacte stad als Leiden kun je je snel thuis voelen. Je zoekt elkaar makkelijker op en je komt sneller bekenden tegen. Maar je moet er natuurlijk wel zelf op uitgaan en dat houd ik mijn groepje voor: blijf niet binnen zitten en zoek elkaar op. Ook adviseer ik: let niet op de nationaliteit, want dat is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat je het fijn met elkaar hebt.’ 


(LvP/Fotografie: Maaike de Jong)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.