Universiteit Leiden

nl en

Jan Dirk Blom benoemd tot hoogleraar Klinische psychopathologie

Psychiater Jan Dirk Blom is per 1 januari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar Klinische psychopathologie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De leerstoel is ingesteld namens Parnassia Groep.

Onderzoek naar hallucinaties

Deze instelling voor de geestelijke gezondheidszorg heeft 560 locaties in Nederland. Als bijzonder hoogleraar Klinische psychopathologie zal Jan Dirk Blom (1965) de al bestaande samenwerking tussen de faculteit Sociale Wetenschappen en Parnassia Groep verder versterken. Samen met collega's van beide instellingen geeft hij colleges aan psychologiestudenten en bouwt hij zijn onderzoek uit naar hallucinaties en andere psychotische verschijnselen. Nieuwe kennis op dit gebied kan leiden tot betere zorg aan pati├źnten.    

Psychiater en opleider

Blom blijft werkzaam als psychiater bij de High Care Mangostraat en de polikliniek Uncommon Psychiatric Syndromes, die beiden onder Parnassia Groep vallen. Hij begon in 1994 als arts op de
afdeling Neurologie van het UMC Utrecht, volgde zijn opleiding tot psychiater bij het
toenmalige Haags-Leids Opleidings Consortium Psychiatrie. Voor deze organisatie is hij tevens plaatsvervangend opleider psychiatrie. Daarnaast werkt hij als universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. 

Uitgeroepen tot toparts

Voor zijn werk is Blom diverse keren bekroond. Mednet, een nieuwsmedium voor artsen, riep Blom in 2011 en 2013 uit tot toparts in het vakgebied psychiatrie. In 2014 won hij samen met de opleidersgroep van de Parnassia Academie de prijs voor de best gewaardeerde opleiding psychiatrie.

Publicaties met Oliver Sacks

Naast zijn klinische werkzaamheden verricht Blom al jaren onderzoek. Hij promoveerde in
2003 op een proefschrift over schizofrenie. Sindsdien is hij auteur/coauteur van zo'n
100 wetenschappelijke publicaties, waaronder een encyclopedie over
waarnemingsstoornissen: A Dictionary of Hallucinations. Ook schreef hij twee publicaties 
met de beroemde neuroloog Oliver Sacks, waarvan een in het tijdschrift The Lancet.

Onderwijs in Leiden

In Leiden geeft Blom sinds een paar jaar college over psychosen bij de vakgroep
Geneeskunde van het LUMC en bij FSW. De combinatie van klinische ervaring,
onderwijservaring en wetenschappelijke expertise maakt Blom bij uitstek geschikt voor zijn nieuwe functie als hoogleraar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.