Universiteit Leiden

nl en

Boek schrijven dankzij Famelab

De inschrijving van de Leidse voorronde van FameLab is geopend. In deze internationale wetenschapscompetitie vertellen jonge bètaonderzoekers in drie minuten over een onderzoek. De drie Leidse finalisten van vorig jaar blikken terug. ‘Dankzij FameLab verschijnt mijn eerste boek.’

Michelle Spierings

‘Ik ben promovendus gedragsbiologie bij het Instituut Biologie Leiden. Mijn eerste pitch ging over mijn onderzoek naar het leren van taal door vogels. Mijn finale pitch ging over geluidsoverlast onder water. Ik wilde graag iets anders doen om te leren om ook goed ander onderzoek te pitchen. Bij de training voor de Leidse voorronde kreeg ik de tip om het natuurlijker te houden. Je oefent natuurlijk veel en dat verandert de manier waarop je praat. Dus daar heb ik daarna op gelet. Ik ben tot in de nationale finale gekomen.’

'Blijf bij je eigen interesses'

‘Ik heb bijzonder veel interessante mensen ontmoet en we hebben veel geleerd over elkaars onderzoek. In de trainingen leerden we hoe we zowel onszelf als ons werk moesten presenteren. Wanneer moet je voorbeelden geven en wanneer niet? En wat moet je doen met je handen? Het was nuttig om hier eens bij stil te staan. Daarnaast heb ik veel ervaring opgedaan met spreken voor een grote groep en de media. Sinds FameLab ben ik nooit meer zenuwachtig om ergens te presenteren. Mijn tip voor aankomende deelnemers is: blijf dicht bij je eigen interesses. Als jij er enthousiast over bent, wordt het publiek dat vanzelf ook.’

Marcia Goddard, winnaar van de Nederlandse Famelab Finale van 2015

‘Mijn pitch ging over verschillende routes in de hersenen naar autistische symptomen. Op dit onderwerp ben ik onlangs gepromoveerd. De jury koos mij als winnaar onder meer omdat ik zo enthousiast kon vertellen. FameLab heeft me ontzettend veel opgeleverd. Ik kreeg de kans om mijn eigen onderzoek onder de aandacht te brengen en ik heb er veel mediacontacten aan overgehouden. Tijdens de finale zat een redactielid van De Wereld Draait Door in de zaal. Ze vond me gepassioneerd over mijn onderwerp en mailde me na afloop of we eens koffie konden drinken. Toen vroeg ze of ik een populair wetenschappelijk boek over autisme wilde schrijven. Dus dankzij FameLab verschijnt de komende zomer mijn eerste boek.’

Boven verwachting

‘Ik zou iedereen aanraden om mee te toen. Juist als je het spannend vindt om te spreken in het openbaar. Er wordt je een veilige omgeving geboden om te oefenen en je krijgt allerlei goede tips, bijvoorbeeld hoe je het beste kunt ademen tijdens het spreken. Zelf was ik niet bang om te spreken in het openbaar, dus dat hoefde ik niet meer te leren. Ik heb vooral geleerd om structuur aan te brengen in mijn verhaal. Ook de mediatraining was enorm nuttig, ik weet nu hoe ik mijn eigen verhaal kan vertellen aan een journalist in plaats van dat ik alleen zijn of haar vragen beantwoord. Wat ik aan FameLab heb gehad, is echt boven verwachting.’

Ryan Bogaars

‘Ik was vorig jaar masterstudent plantenecologie en hield mijn twee pitches over mijn onderzoek naar experimentele oplosmiddelen, ook wel NADES genoemd. In het ene heb ik mijn verhaal verteld aan de hand van een uitleg over thee. In het andere deed ik het aan de hand van een wat complexer verhaal over een vloeibare kristalfase. Vooral het verhaal over thee sloeg aan bij de jury. En ze vonden het erg sterk dat ik zo’n complex onderwerp simpel uit wist te leggen. Ik ben uiteindelijk in de nationale finale terechtgekomen.’

Hoe ga je overweg met de media

‘Het was een erg leuke ervaring en ik zou iedereen aanraden om mee te doen. Ik vond het allemaal zeer professioneel geregeld. Vooral de mediatraining die we vooraf aan de nationale finale kregen, was erg leerzaam. Hier heb ik veel tips en tricks opgepikt. Bijvoorbeeld over hoe je met de media overweg moet gaan en wat hun doel is bij interviews. Toekomstige deelnemers zou ik aanraden het verhaal pakkend en simpel te houden. En zorg dat je alles tot in de puntjes hebt geoefend.’

Video’s van de kandidaten van 2015
Meld je aan voor FameLab
British Council, organisator van FameLab

(CR)

Famelab


FameLab is dé internationale competitie op het gebied van wetenschapscommunicatie, georganiseerd door de British Council. Jonge bètawetenschappers en medici, van 21 tot 40 jaar, gaan met elkaar de strijd aan om hun onderzoek op een begrijpelijke en aansprekende manier uit te leggen aan een lekenpubliek. In slechts drie minuten. De winnaars van de Leidse voorronde ontvangen een 2-daagse masterclass Media and Science Communication en maken kans op een plaats in de nationale en internationale FameLab finale. De inschrijving voor 2016 is nu geopend.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.