Universiteit Leiden

nl en

Bareez Majid wint IISG scriptieprijs met onderzoek naar martelmuseum

De ‘beste MA-scriptie op het gebied van nationale of internationale geschiedenis’ werd dit jaar geschreven door afgestudeerd masterstudente Middle Eastern Studies (research) Bareez Majid. Zij wint de prestigieuze Volkskrant – IISG scriptieprijs 2015 voor haar moedige en integere onderzoek naar een oude martelgevangenis – nu museum - in Iraaks Koerdistan.

Amna Suraka

“Iraaks Koerdistan is een land vol onverwerkte trauma’s”, licht Majid toe in De Volkskrant van 4 december. Zelf vluchtte de 28-jarige researchmasterstudente op haar tiende vanuit Iraaks Koerdistan naar Nederland. Toen ze ouder was, keerde ze terug naar haar land van herkomst en ontdekte ze Amna Suraka, een herdenkingsmuseum dat onder het schrikbewind van Saddam Hoessein een martelgevangenis was. Voor haar master  onderzocht ze het proces van herinneren en herdenken in deze post-conflictmaatschappij. Hoe kon een museum helpen de overgebleven trauma’s van het bewind van de Iraakse dictatuur te verwerken? 

Een controversieel onderwerp

Majid heeft er voor gekozen om vanwege het gevoelige onderwerp de scriptie niet openbaar te maken. In de Volkskrant licht ze haar keuze toe: “Mijn respondenten hebben hun meest persoonlijke momenten met mij gedeeld. Daarom kan ik met geen mogelijkheid hun namen of details, zoals de verhalen over marteling, toegankelijk stellen voor een groot publiek. Dat zou de integriteit schaden van de mensen die ik heb geïnterviewd – en hun vertrouwen in mij. Bovendien is de Koerdische gemeenschap klein. Brede publicatie van hun verhalen zou schadelijk kunnen zijn voor hun reputatie en in de complexe politieke realiteit van Koerdistan en Irak zelfs gevaarlijk.” 

Onze felicitaties

Names de gehele faculteit Geesteswetenschappen feliciteren wij Bareez Majid met het winnen van de Volkskrant – IISG Scriptieprijs. Een prachtige bekroning op haar onderzoek!

Bareez Majid is afgestudeerd bij Prof.dr. Anthonya Visser.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.