Universiteit Leiden

nl en

Scholieren bijgespijkerd over vluchtelingencrisis

In de nieuwe collegezaal van het Lipsius zaten op 12 november geen studenten maar scholieren. Negen vijfde klassen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden kregen een uniek college over de vluchtelingencrisis van hoogleraar Sociale Geschiedenis Leo Lucassen. ‘Het is erg moeilijk om je over dit onderwerp een mening te vormen’, aldus een scholier.

Geen rem

De scholieren in afwachting van Lucassens college
De scholieren in afwachting van Lucassens college

‘Er zijn nog nooit zo veel vluchtelingen geweest als nu.’ En: ‘Er staat geen rem op’. Tegenover de ongeveer 270 rumoerige vijfdeklassers betoogde Lucassen in zijn college ‘De huidige vluchtelingencrisis in historisch perspectief’ dat deze uitspraken over het vluchtelingendebat niet kloppen. Lucassen: ‘Het hangt er maar net vanaf hoe je de cijfers interpreteert.’

 

Te simpele oplossingen

Prof.dr. Leo Lucassen
Prof.dr. Leo Lucassen

De vijfdeklassers waren vooral erg geïnteresseerd in Lucassens mening over het onderwerp. ‘Wat moet er gebeuren met ongeschoolde vluchtelingen?’ was een van de vragen na afloop van zijn verhaal. En: ‘Wat is uw oplossing voor het vluchtelingenprobleem?’ ‘Die heb ik niet’, zo beantwoordde Lucassen deze laatste vraag. ‘We moeten in elk geval uitkijken voor simpele oplossingen. Het zou goed zijn als arbeidsmigranten bij aankomst eerst moeten aantonen dat ze een aantal jaar zelf hun geld kunnen verdienen. Pas daarna kunnen ze aanspraak maken op sociale voorzieningen zoals een uitkering.’

Genuanceerder beeld over vluchtelingen

‘Ik was het toegankelijke boek Winnaars en Verliezers van Leo Lucassen aan het lezen als voorbereiding op mijn lessen’, vertelt initiatiefnemer Frank Heesbeen, docent Economie & Maatschappijleer. ‘Toen bedacht ik me dat het leuker zou zijn als Lucassen er zelf over zou vertellen. Ik mailde hem en twee weken later was het college geregeld.’ Heesbeen merkte bovendien dat zijn leerlingen behoefte hadden aan een genuanceerder beeld over vluchtelingen. ‘Mensen baseren hun mening vaak op meningen van anderen. Ik wilde mijn leerlingen door middel van dit college de feiten laten zien zodat ze zelf een opinie kunnen vormen.’

Moeilijk om je een mening te vormen

‘Ik vond het boeiend om de opinie van Lucassen te horen over vluchtelingen’, zegt scholier Simon Verdel na afloop. ‘Wat Lucassen vanmiddag vertelde, sloot goed aan op een artikel van Paul Scheffer over de multiculturele samenleving dat we op school hebben behandeld’, vult medescholier Tycho Engelen aan.’ (Scheffer is hoogleraar Europese Studies en pleitte hierin voor het sluiten van de grenzen, red.) Lucassen denkt er anders over, en daarom was dat boeiend om te horen.’ Is Tycho’s mening over vluchtelingen veranderd door het college? ‘Nee. Maar dat komt vooral doordat het sowieso moeilijk is om je over dit onderwerp een mening te vormen.’

(13 november 2015 - CR)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.