Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers op Eureka Festival

Bas Haring, Erik Kwakkel, Marc van Oostendorp. Deze en andere Leidse wetenschappers laten hun licht schijnen over hun vakgebied op het Eureka Festival op 29 november in de Westergasfabriek in Amsterdam. Dit festival wordt georganiseerd rond de presentatie van de Nationale Wetenschapsagenda op die dag.

De Leidse wetenschappers op het Eureka Festival

Het Eureka Festival is een groot, gevarieerd festival waarin de bijna 12.000 onderzoeksvragen die Nederland (organisaties, bedrijven en individuen) aan de wetenschap heeft gesteld, doorklinken. Het is een festival met live experimenten, proeven, mini-colleges en films. 

De Leidse wetenschappers die meedoen zijn:

  • Dirk van Delft, directeur van het Boerhaave Museum in Leiden, en bijzonder Leids hoogleraar - faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Einstein in Nederland Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Albert Einstein zijn Algemene Relativiteitstheorie introduceerde. De misschien wel beroemdste wetenschapper van de wereld kwam regelmatig in Leiden op bezoek bij zijn Nederlandse collega's.   

  • Max van Duijn - Centre for the Arts in Society. Via anderen leven; over lezen en gedachtenlezen.  

  • Anna van Duijvenvoorde, Instituut voor Psychologie (Brain and Development Lab). Puberbrein Over de werking van het brein van pubers. 

  • Bas Haring - Leiden Institute for Advanced Computer Sciences. Haring filosofeert over het belang van het stellen van de juiste vraag. Want laat een antwoord zich anders wel vangen?  

  • Jelger Kroese, Lise Stork en Roland van Dierendonck - Media Technology. Robots als kunstschilders. In Emerging Traces bewegen twee autonome robots volgens simpele algoritmes over een canvas, waarbij ze verschillende kleuren verf achterlaten. Met de sporen die ze achterlaten beïnvloeden ze de bewegingen van de ander en van zichzelf, reagerend op de kleuren die ze waarnemen. Wat blijkt? Met simpele regels kan complex gedrag ontstaan: voorspelbare patronen gaan geleidelijk over in chaos.  

  • Erik Kwakkel - Leiden University Centre for Arts in Society. Vanuit de Jonge Akademie organiseert Kwakkel het onderdeel Wetenschap komt tot leven. Dit bestaat uit zes lezingen van jonge wetenschappers uit verschillende disciplines. Allemaal zijn ze lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers. Zelf verzorgt Kwakkel de lezing Het enerverende leven van een middeleeuws boek. 'Je hoeft een boek niet perse te lezen om er dingen van te leren. Ik laat zien hoe je verschillende stadia in het leven van een middeleeuws manuscript kunt documenteren door te kijken naar fysieke kenmerken ervan. Die leren ons waar en wanneer het boek werd geboren, door wie het werd aangeraakt en gebruikt.'

  • Marc van Oostendorp - Leiden University Centre for Linguistics. Dialecten. Waarom praten we zoals we praten?

  • Maaike van Putten - LUMC, Humane genetica. DNA, de bouwstenen van het leven. Wat is DNA eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor ons? Kunnen we zonder DNA, en wat gebeurd er als je DNA kapot gaat. Is dat dan nog te repareren?

Nationale wetenschapsagenda

De Nationale Wetenschapsagenda, die de komende jaren richtinggevend voor het wetenschappelijk onderzoek in Nederland, bundelt de onderzoeksvragen waar de wetenschap zich de komende jaren op zal gaan richten. Wat zijn kansrijke uitdagingen voor de Nederlandse wetenschap en hoe kan de wetenschap bijdragen aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en het benutten van economische kansen?

In opdracht van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische zaken werden onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf bovenstaande vragen aan Nederland voorgelegd. Iedereen kon aangeven wat de belangrijkste onderzoeksvragen moesten zijn. Op basis hiervan is de Nationale Wetenschapsagenda vastgesteld.

Zie ook

Eureka Festival

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.