Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek: Zwarte Piet door de ogen van kinderen

Wat vinden kinderen eigenlijk van Zwarte Piet? Leggen zij verbanden tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur? Of zien ze Zwarte Piet meer als een fantasiefiguur? Pedagogische Wetenschappen zoekt gezinnen met een kind van 5, 6 of 7 jaar oud. Doe mee!

Over het onderzoek

Vrijwel iedereen heeft een mening over Zwarte Piet, maar wat vinden kinderen er zelf eigenlijk van? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit Leiden het onderzoek ‘Zwarte Piet door de ogen van kinderen’ gestart.

Het onderzoek bestudeert de ideeën van kinderen over de figuur van Zwarte Piet. Leggen kinderen zelf verbanden tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur? Of zien ze Zwarte Piet meer als een fantasiefiguur? Heeft Zwarte Piet invloed op de ideeën van kinderen over mensen met een donkere huidskleur of staan de twee los van elkaar? Voor het onderzoek zijn wij op zoek naar gezinnen met een kind van 5, 6 of 7 jaar oud, woonachtig in de provincies Noord-Holland of Zuid-Holland.

Doe mee met het onderzoek 'Zwarte Piet door de ogen van kinderen'

Hoe gaat het onderzoek precies in z'n werk?

  • Vul een online vragenlijst in
  • Wij maken telefonisch een afspraak met u voor het bezoek, dat binnen de komende drie weken zal plaatsvinden
  • We laten het kind een aantal spelletjes doen zoals het categoriseren van kaartjes en het verdelen van kenmerken over figuren. Ook laten we hen een kort fragmentje zien en lezen we samen een platenboek. Tijdens deze taakjes filmen we de kinderen.
  • Na afloop krijgt het kind een klein cadeautje.
  • Het bezoek duurt ongeveer drie kwartier.
  • Na afloop van het onderzoek krijgen ouders een korte samenvatting van de bevindingen.

Bekijk een gedetailleerde beschrijving van het onderzoek

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.