Universiteit Leiden

nl en

Koningspaar op China-bijeenkomst Universiteit Leiden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bereiden in Leiden hun staatsbezoek aan China voor. Ze nemen op 1 oktober deel aan de bijeenkomst 'China in Nederland'. Deze wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden.

Exclusieve Chinastudies

Koning Willem-Alexander studeerde geschiedenis in Leiden. Foto: RVD/Robin Utrecht Fotografie

Het staatsbezoek aan China vindt eind oktober 2015 plaats. In Leiden ontmoet het koningspaar vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, de culturele sector en de media die actief betrokken zijn bij de samenwerking tussen beide landen. De Universiteit Leiden is de enige universiteit in Nederland die een opleiding Chinastudies heeft.

 

 

 

Vijf experts over China in Nederland

Het aantal Chinese studenten in Nederland groeit.
Het aantal Chinese studenten in Nederland groeit.

De hoogleraren Frank Pieke (Modern China Studies) en Maghiel van Crevel (Chinese Taal- en Letterkunde) stelden het programma van de bijeenkomst samen in overleg met het koningspaar en de secretaris van de koning, Erik Verwaal, die sinologie studeerde in Leiden. Pieke: ‘Op de bijeenkomst spreken vijf experts over hun bijzondere ervaringen met China in Nederland, zoals immigratie, Chinees taalonderwijs en vertaling, het versterken van het imago van Nederland in China, Chinese ondernemers in Nederland en Chinees toerisme. Zij zijn over het algemeen niet de mensen die voor het voetlicht treden als het om China gaat, maar zij hebben wel een belangwekkend verhaal te vertellen.'

Nederland is toegangspoort tot Europa

Frank Pieke
Frank Pieke

In meerdere opzichten fungeert Nederland voor de Chinese Volksrepubliek als toegangspoort tot Europa, aldus Pieke. De afgelopen jaren zijn steeds meer Chinezen naar Nederland gekomen. Zo vormen Chinese studenten de grootste groep buitenlandse, niet-Europese studenten in Nederland. Ook het aantal in Nederland woonachtige hoogopgeleiden en expats uit China is toegenomen. De samenstelling van de Chinese gemeenschap in Nederland is dus veel diverser dan vaak wordt aangenomen.

Focus niet alleen op economische relatie en mensenrechten

Welke boodschap wil Pieke het koningspaar meegeven? ‘Het is belangrijk dat de relatie met China ook wordt verdiept op maatschappelijk en cultureel niveau en niet beperkt blijft tot economische betrekkingen en mensenrechtenkwesties. China is veel belangrijker voor Nederland dan vaak wordt gedacht. Er zijn heel veel Nederlanders die in China wonen of gewoond hebben en actief relaties onderhouden met Chinese individuen en instanties. Omgekeerd is dat natuurlijk ook het geval: Nederland heeft al meer dan een eeuw een belangrijke Chinese gemeenschap.’

(9 september 2015 - LvP)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.