Universiteit Leiden

nl en

Hoe heilzaam is mindfulness? Ontdek het in de Nacht van Kunst & Kennis!

Er woedt een ware mindfulnessrage. Maar wat is mindfulness eigenlijk en is deze populaire meditatievorm wel zo onschuldig? Kom in de Nacht van Kunst & Kennis op 19 september naar de workshop van Chris Goto-Jones, hoogleraar filosofie én mindfulnesstherapeut.

Wat is mindfulness?

‘Het is een heel oude Aziatische meditatiemethode die geïsoleerd is uit de Boeddhistische traditie. Beoefenaars leren te focussen op hun ademhaling en in een staat te raken van een niet-oordelend bewustzijn. Je traint in waarnemen en in het hier en nu aanwezig zijn. De kunst is om dat toe te passen in je dagelijkse leven. Dan leer je beter om te gaan met problemen en stress.’

Het aantal mindfulnesstrainingen is booming. Goede zaak?

‘Ik ben ook kritisch. Veel trainers en beoefenaars presenteren het teveel als de oplossing voor alle problemen. Dat schept onrealistische verwachtingen en daardoor ook teleurstellingen. Sommige trainers nemen het bijna te serieus en claimen dat het maar op één bepaalde manier beoefend kan worden. Sommigen willen per se Boeddhistische elementen incorporeren, anderen juist helemaal niet. Ik wil mindfulness demystificeren. Er is niet één methode. En ja, het kan heilzaam zijn, maar verwacht er niet alles van.’

Wat voor workshop geeft u in de Nacht van Kunst & Kennis?

‘Ik begin met een meditatiesessie zodat deelnemers eerst ervaren wat mindfulness eigenlijk is. Daarna bespreken we wat de meditatie met hen deed. Want dat kan heel verschillend zijn. Velen hebben er baat bij, maar voor sommige mensen kan het helemaal niet zo’n prettige ervaring zijn. Tijdens de meditatie worden ze bijvoorbeeld overmand door negatieve gevoelens en gedachten. Daarom is het zo belangrijk dat de trainer goed gekwalificeerd is. Maar dat is niet altijd het geval, het is een onbeschermd beroep.’

Hoe actief bent u als mindfulnesstherapeut?

‘Ik geef een paar keer per jaar groepssessies, zoals voor studenten van de Honours Academy. Maar daar blijft het bij. In de eerste plaats ben ik hoogleraar Comparative Philosophy & Political Thought en doe ik onder andere onderzoek naar mindfulness.’

Wat onderzoekt u?

‘Ik probeer het concept van mindfulness in diverse filosofische tradities te vergelijken. Ik onderzoek hoe het opkwam in Aziatische tradities, zoals Boeddhisme en Daoïsme, maar ook in Europese, en hoe het nu ontwikkeld is tot een transnationaal concept met wortels in al die verschillende tradities. Daarnaast onderzoek ik de ethische en politieke implicaties. Er zijn bijvoorbeeld veel werkgevers die cursussen mindfulness aanbieden. Die kunnen goed zijn voor de werknemers, maar niet als ze worden ingezet als middel om medewerkers te pacificeren, en hen vooral geleerd wordt om zaken als werkdruk te accepteren. Daarom ben ik ook een beetje terughoudend als werkgevers me vragen een training te geven. Ik probeer hen duidelijk te maken dat mijn prioriteit het welzijn van de deelnemers is.’

Goto-Jones geeft zijn workshop  Happiness in the Void: Mindfulness Today in het Engels.

Ontdek de Nacht van Kunst & Kennis

De Nacht van Kunst & Kennis op 19 september is dit jaar extra feestelijk vanwege de viering van het 88e lustrum van de Universiteit Leiden. De binnenstad verandert in een groot podium voor kunst, cultuur en wetenschap. Op negen locaties en op de route kunnen bezoekers genieten van muziek, theater, lezingen, experimenten, dans, film, cabaret en meer. Keynote sprekers zijn onder andere Anton Corbijn en André Kuipers. In de voorverkoop (t/m 18 september) kost een ticket 15 euro, op 19 september 17,50 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.