Universiteit Leiden

nl en

Pesten op het werk heeft een duidelijke relatie met mentale problemen

Bart Verkuil en Marc Molendijk hebben in een uitgebreide analyse de gevolgen van pesten op het werk op angst, depressie, en burn-out in kaart gebracht. De twee Leidse klinisch psychologen publiceren erover in het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Pesten, angst, depressie en burn-out

Pesten op het werk is een actueel onderwerp in de media. Het probleem pesten op het werk wordt onder meer geschetst door TNO en minister Lodewijk Asscher, en komt vaak voor, met alle gevolgen van dien. Verkuil en Molendijk hebben een overzicht gemaakt van onderzoek naar pesten op het werk en mentale gezondheid. Het is een belangrijke samenvatting van eerder onderzoek en het laat zien dat pesten op het werk een duidelijke relatie heeft met angst, depressie en burn-out.  

Sigmund | Peter de Wit
Sigmund | Peter de Wit

Duidelijke voorspeller

De wetenschappers hebben de resultaten van eerdere onderzoeken samengevat in een zogenoemde meta-analyse. Verkuil en Molendijk lichten toe: 'Zo'n analyse is cruciaal omdat slechts één studie vaak een slechte indicatie is voor hoe sterk zo'n relatie is; een enkele studie geeft zelden antwoord op een vraag. Uit onze meta-analyse van 63 studies (> 150,000 mensen) blijkt dat pesten op het werk een duidelijke voorspeller is van het verergeren van angst en depressieve klachten. Een voorspeller die net zo sterk is als andere, meer bekende voorspellers: overgewicht, slaapgebrek, verliezen van je baan of echtscheiding. Overigens hebben mensen die psychische klachten hebben ook een hoger risico om gepest te worden op termijn.'

PLOS ONE

Online: Tuesday 25 August 08.00pm.
Title: Workplace Bullying and Mental Health: A Meta-Analysis on Cross-Sectional and Longitudinal Data
Authors: Bart Verkuil, Serpil Atasayi, Marc L. Molendijk 
Affiliation: Leiden University, Institute of Psychology

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.