Universiteit Leiden

nl en

Einstein World Award of Science voor Ewine van Dishoeck

Prof.dr. Ewine van Dishoeck heeft de Albert Einstein World Award of Science gekregen voor haar wetenschappelijk onderzoek naar de chemische samenstelling van het heelal.

'Eerbetoon aan mijn hele team' Van Dishoeck:

‘Deze prijs komt voor mij als een volledige verrassing. Als ik de lijst van eerdere prijswinnaars zie word ik heel nederig. Juist het feit dat deze prijs niet alleen om de astronomie gaat, maar vooral om interdisciplinaire aspecten van het onderzoek, is voor mij heel speciaal. Het is een erkenning voor het gegeven dat moleculaire processen essentieel zijn voor een goed begrip van ons universum. De prijs is een eerbetoon aan mijn hele team van studenten, promovendi, postdocs en collega’s over de hele wereld.’

Jaarlijkse uitreiking

De onderscheiding wordt sinds 1984 elk jaar uitgereikt aan wetenschappers die met hun uitmuntende wetenschappelijke en technologische prestaties de wetenschap vooruitbrengen en het welzijn van de mens verbeteren. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 dollar verbonden.

Meest geciteerd

Van Dishoeck is hoogleraar Astronomie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is ze wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en als gastonderzoeker verbonden aan het Max Planck Institut für Extraterrestrische Physik. Ze studeerde scheikunde en wiskunde in Leiden en deed haar promotie in Leiden op het grensvlak van astronomie en scheikunde. Daarna werkte ze aan Harvard, Princeton en Caltech. Van Dishoeck is de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld.  Ze ontving een aantal grote prijzen, waaronder in 2000 de Spinozapremie. In 2012 benoemde de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschapen (KNAW) haar tot Akademiehoogleraar

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.