Universiteit Leiden

nl en
Eerste Kamer der Staten-Generaal, Nederland

Wetenschappers en senatoren over de legitimiteit van de Eerste Kamer

Tijdens een openbaar symposium op 12 mei zullen drie Leidse wetenschappers in gesprek gaan met drie leden van de Eerste Kamer over de legitimiteit en de toekomst van de Nederlandse senaat. Het debat wordt georganiseerd door het profileringsgebied Politieke Legitimiteit en is vrij toegankelijk voor iedereen.

Wat is, na ruim 200 jaar, nog de legitimiteit van onze Eerste Kamer? En hoe zou die legitimiteit kunnen worden verhoogd? Is de Senaat er voor kwaliteitscontrole op wetgeving, als politieke tegenmacht voor de Tweede Kamer, of juist als verlengstuk van dat politieke speelveld? In het politieke en publieke debat klinkt steeds vaker de roep tot hervorming (of zelfs afschaffing) van de Eerste Kamer. Wat is eigenlijk de stand van de wetenschap? En komt die overeen met de visie van mensen uit de praktijk? Reden genoeg dus voor het profileringsgebied Politieke Legitimiteit om een uitgebreide reflexie te organiseren op de toekomst van dit tweehonderdjarige instituut. Tijdens een openbaar symposium zullen drie wetenschappers in gesprek gaan met drie praktijkdeskundigen, leden van de Eerste Kamer zelf, die hun eigen visies uiteenzetten.

Het symposium begint om 15.00 uur en vindt plaats in de Lorentzzaal van het Kamerlingh Onnesgebouw. Meer informatie en het programma vindt u hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.