Universiteit Leiden

nl en

Leidse studenten naar Youth Forum 2015

Vier (oud-)studenten van het Leiden Leadership Programme vertegenwoordigden de Universiteit Leiden tijdens de G200 Youth Forum 2015. András Pleszel, masterstudent International Relations, vertelt over zijn ervaringen.

Van links naar rechts: András Pleszel, Lieke Staal, Anna Druganova, Skander Mabrouk
Van links naar rechts: András Pleszel, Lieke Staal, Anna Druganova, Skander Mabrouk

Hoe heb je je deelname ervaren?

'Als ontzettend positief. Het was een bijzondere ervaring om studenten, professoren, jonge experts en journalisten van over de hele wereld te ontmoeten en met hen te discussiëren en ideeën uit te wisselen. Ik heb ervaren dat verschillende landen op heel verschillende manieren tegen grote problemen aan kunnen kijken en hier heel andere oplossingen voor bedenken. Zo vertelde een Chinees meisje dat zij niet kon begrijpen dat het Duitse spoorwegpersoneel staakte, staken komt in haar land bijna niet voor.’

Wat heb je gedaan?

‘Ik heb gediscussieerd met mensen van over de hele wereld over verschillende maatschappelijke problemen. Je moest solliciteren om mee te doen aan het Forum. Tijdens de sollicitatiegesprekken hadden we het al over de rolverdeling gehad. In de Summit, het belangrijkste platform van het Youth Forum, was ik de ‘sherpa’ van de EU-delegatie. Een sherpa assisteert het Hoofd van State. Hij zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Ik was ingedeeld in de commissie ‘Labour Market Obstacles’ en hield me daarom bezig met de arbeidsmarkt. We hebben onder meer over jeugdwerkloosheid gediscussieerd.’

 

Groepsfoto van de deelnemers van het Youth Forum in Garmisch-Partenkirchen
Groepsfoto van de deelnemers van het Youth Forum in Garmisch-Partenkirchen

Waarom heb je deelgenomen?

‘Het Youth Forum was voor mij een unieke gelegenheid om andere professionals uit alle hoeken van de wereld te ontmoeten en om ideeën met elkaar uit te wisselen. Ik moet toegeven dat ik ook graag het reisje wilde maken naar Garmisch-Partenkirchen, waar het forum plaatsvond. Het is een prachtige kleine stad middenin de Alpen. Ik ben de Honours Academy, die het Leiden Leadership Programme verzorgt, erg dankbaar. Zonder hen had ik er niet aan kunnen deelnemen.’

(CR)

Youth Forum 

Aan het Youth Forum nemen elk jaar studenten van over de hele wereld deel. Het bestaat uit een conferentie en een diplomatieke bijeenkomst, de G20 Youth Summit. Tijdens de Summit gaan de studenten met elkaar om de tafel zitten om aanbevelingen te schrijven. De uitkomsten worden verstuurd naar onder meer de echte G20 en de Wereldbank. Vanuit de Universiteit Leiden deden naast András mee: Lieke Staal, Anna Nijmeijer en Skander Mabrouk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.