Universiteit Leiden

nl en

Bareez Majid genomineerd voor ECHO Award

De Iraaks-Koerdische studente Middle Eastern Studies Bareez Majid is genomineerd voor de ECHO Award. ‘Ze heeft een sterke persoonlijkheid, ook al maakt zij op het eerste gezicht een bescheiden indruk’, aldus een van haar docenten.

Trauma's en collectieve herinnering

Bareez Majid
Bareez Majid

Bareez Majid kwam als tienjarige vluchteling vanuit Iraaks-Koerdistan naar Nederland. Inmiddels spreekt en schrijft ze uitstekend Nederlands en Engels en volgt ze de research master Middle Eastern Studies. Ze heeft mede dankzij haar eigen ervaringen een grote belangstelling ontwikkeld voor Memory Studies, waar onderwerpen als trauma en collectieve herinnering aan bod komen. In het verlengde hiervan schrijft Majid haar research master-thesis over Amna Suraka, het nationaal martelmuseum in Koerdistan. Onder de regering van Saddam Hoessein werden in deze toenmalige gevangenis dissidenten gemarteld en geëxecuteerd.

Sterke persoonlijkheid

Toen ze in de afgelopen winter voor haar research master in Irak was, interviewde ze voormalige gevangenen in Amna Suraka over hun trauma’s. ‘Soms vertelden ze ervaringen aan me die zo traumatisch waren dat ze deze niet konden delen met hun geliefden’, aldus Majid. Ze zegt hierover dat ze een uniek perspectief heeft omdat ze in Irak zowel ‘insider’ als ‘outsider’ is. ’Inhoudelijk is haar academische werk zeer indrukwekkend, aldus een docent. Ze neemt een kritische en bedachtzame houding aan ten opzichte van haar eigen perspectieven en die van anderen.’ ‘Ze heeft een sterke persoonlijkheid, ook al maakt zij op het eerste gezicht een bescheiden indruk’ aldus een ander. ‘Ze neemt graag deel aan de discussies, maar alleen wanneer ze ook iets te melden heeft dat in haar eigen ogen substantieel genoeg is.' 

Bareez Majid in het kort

Geboortejaar: 1987
Achtergrond: Iraaks-Koerdisch
Studie: Middle Eastern Studies
Ik wil de ECHO Award graag winnen, omdat: ‘Ik deze Award beschouw als erkenning van de kracht van diversiteit, en dit me een unieke en eervolle kans zou geven om mijn levensdoel te verwezenlijken: het helpen van overlevenden van oorlog in post-conflictueuze samenlevingen om hun trauma’s te overwinnen.'

Jonge minderheden

Als tweeëntwintigjarige begon Majid met de studie Social Work aan de HU University of Applied Sciences in Utrecht. Na haar propedeuse stapte ze over naar de bachelor Literatuurstudies en Dutch Literature aan de VU, waarna de huidige Leidse master volgde. Eerder werkte ze vanuit een persoonlijke fascinatie voor de multiculturele jongerenorganisaties Young Vision en De Slinger. Voor deze clubs ontwikkelde ze diverse workshops en trainingsweekends. Hierbij zette ze zich in voor het optimaliseren van kwaliteiten en ambities van jonge minderheden.

Werk voor kinderboekenuitgever

In Irak werkte Majid voor de kinderboekenuitgeverij Baaldaar Publishing Centre mee aan een project waarbij kinderliteratuur werd ingezet als instrument om kritisch denkvermogen bij kinderen te bevorderen. Ook werd ze hier gevraagd een workshop for the World Monuments Fund te organiseren. Hiervoor gebruikte ze de vroegere gevangenis Amna Suraka als case-studie. Majid: ‘Zo kon ik laten zien hoe belangrijk herinneringsplekken zijn om een traumatisch-historisch verhaal te verwoorden. Deze plekken kunnen uiteindelijk bijdragen aan een historisch bewustzijn.' 

ECHO Award

De ECHO Award is een landelijke stimuleringsprijs voor allochtoon toptalent in Nederland. Er zijn dit jaar tien genomineerden. Op 21 mei 2015 wordt de Award voor het vijftiende achtereenvolgende jaar uitgereikt aan twee zich onderscheidende, niet-westerse allochtone studenten uit het hoger onderwijs (één student uit het hoger beroepsonderwijs en één student uit het wetenschappelijk onderwijs). De winnaars mogen een summer course volgen aan de University of California Los Angeles (UCLA). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.