Universiteit Leiden

nl en

‘Large Grant’ voor Erik de Maaker en Sanjukta Sundarason

Antropoloog Erik de Maaker heeft samen met historica Sanjukta Sundarason een subsidie van het Leidse profileringsgebied Asian Modernities and Traditions gekregen voor onderzoek naar migratie, etniciteit en natie in Zuid-Azië.

Migratie, etniciteit en natie in Zuid-Azië

Dr. Erik de Maaker heeft samen met Dr. Sanjukta Sundarason (Leiden University Institute for Area Studies) een ‘Large Grant’ van €150.000 gekregen van het Leidse profileringsgebied Asian Modernities and Traditions voor hun onderzoeksproject ‘Postcolonial Displacements: Migration, Narratives and Place-Making in South Asia’.

Het project richt zich op het toenemende belang van migratie in maatschappelijke discussies omtrent etniciteit, inheemsheid en natie in Zuid-Azië. Vanuit een historische en hedendaags sociaal-politieke context gaan De Maaker en Sundarason onderzoeken hoe mensen omgaan met de omstreden grenzen die de moderne staten van Zuid-Azië vormen, verdelen en definiëren.

Interpretatie en representatie van omstreden grenzen

Het project richt zich met name op de verbeelding en verwoording van culturele claims die vorm krijgen in geschiedenissen, herinneringen en ervaringen van migratie en mobiliteit. Dit wordt gedaan aan de hand van twee deelonderwerpen: ‘Mobility on the Margins’ en 'Migrations, Memories, Representations’.

‘Mobility on the Margins’ verkent verhalen, trajecten en interpretaties van mobiliteit die verwijzen naar oorsprong uit, verbondenheid met, en behoren tot 'land' in het oostelijk grensgebied van Zuid-Azië. ‘Migrations, Memories, Representations’ richt zich op culturele productie – literaire, filmische of artistieke verhalen – waarin ervaringen en herinneringen van verplaatsing, vlucht, ontheemding of ‘plaats verwerving’ tot uiting komen.

Pakistan en Bangladesh

Het project richt zich met name op Pakistan en Bangladesh, en vormt daarmee qua regio specialisatie een aanvulling op de huidige expertise binnen het LIAS op India, Sri Lanka en Tibet. Vanuit een antropologisch en sociologisch kader sluit het project aan bij breder onderzoek naar migratie, etniciteit, natie en staat.

De twee sub-thema’s omvatten onderzoek, postdoctorale posities, een internationale workshop en een conferentie in Zuid-Azië en Leiden, en de ontwikkeling van een MA/ResMA cursus over het groeiende belang van migratie, etniciteit en staat in Zuid-Azië. Het project heeft een looptijd van drie jaar, en gaat per 1 september 2015 van start.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.