Universiteit Leiden

nl en

Joris Gerritse wint Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs

Joris Gerritse (23 jaar), student aan de opleiding Geschiedenis bij Universiteit Leiden heeft met zijn bachelorscriptie 'Macht en daadkracht tijdens de Noordse oorlog. De politiek achter een Nederlands gezantschap naar Denemarken (1655 - 1658)', de Elsevier/Johan de Witt-scriptieaanmoedigingsprijs gewonnen voor de beste bachelorscriptie.

Joris Gerritse analyseerde in zijn bachelorscriptie de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek tijdens de Noordse oorlog. De jury was met name te spreken over de schrijfstijl en de verrassende ontdekking dat het overwicht van de Staten van Holland en van Johan de Witt minder groot was dan men zou verwachten. 

Er werden twee prijzen uitgereikt. De andere prijs was voor Gloria Moorman (24 jaar), masterstudent Book and Digital Media Studies bij Universiteit Leiden. Zij won met haar scriptie  'Discovering Rome through Joan Blaueu’s Admiranda Urbis Romae: The creation of the town atlas of Rome (Amsterdam, 1663) in the light of Italian-Dutch relationships in the seventeenth century' de prijs voor de beste masterscriptie.

De scriptie van Joris Gerritse

Het traditionele geschiedbeeld is dat in de Gouden Eeuw vooral de Staten van Holland een dominante rol speelde bij de invulling van diplomatieke missies naar het buitenland. Uit de samenstelling van de missie van het Nederlands gezantschap naar Denemarken (1655 - 1658) blijkt echter, dat óók de Staten-Generaal en de stad Amsterdam hierop een stevig stempel drukten. De invloed van dit gezantschap op de buitenlandse politiek van de Republiek was uiteindelijk weer beperkt, omdat alle correspondentie via raadpensionaris Johan de Witt liep, die daarmee de definitieve besluitvorming kon beïnvloeden. 

De jury vindt, dat de auteur, uitgaande van een heel specifieke vraagstelling verrassend weet aan te tonen, dat het overwicht van Holland en zijn raadpensionaris zelfs in de hoogtijdagen van het eerste stadhouderloze tijdperk minder groot was dan men zou verwachten. 

De zorgvuldige, goed geschreven studie illustreert volgens de jury, dat een beperkt onderzoek tot belangrijke uitkomsten kan leiden. Dat is mede te danken aan het gevarieerde bronnenmateriaal en het stellen van nieuwe vragen. De scriptie biedt volgens de jury meer dan wat van een gemiddelde bachelorscriptie mag worden verwacht. Scriptiebegeleider was dr. M.A. Ebben.

Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijzen

De jaarlijkse prijzen werden dit jaar voor het eerst toegekend en zijn een initiatief van de historische vereniging Vrienden van De Witt in samenwerking met het weekblad Elsevier. De prijzen gaan naar de beste geschiedenisscripties, die betrekking hebben op de Republiek der Nederlanden in de periode 1625-1688. De prijzen hebben het doel het historische onderzoek met betrekking tot dit tijdvak te stimuleren. 

In totaal werden 13 scripties ingediend, geschreven in de periode van 1 september 2012 tot 1 september 2014. De keuze voor de prijswinnaars was onder meer gebaseerd op criteria als mate van innovatie, methodische aanpak, taalgebruik en uiterlijke vormgeving.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.