Universiteit Leiden

nl en

Oude Sterrewacht nodigt publiek uit voor historische landing op komeet

De Leidse Sterrewacht nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn bij de activiteiten rondom de allereerste poging om te landen op een komeet op 12 november. Het Rosettaruimtevaartuig van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) arriveerde 6 augustus jl. bij komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko na een reis van tien jaar door het zonnestelsel. Op dit moment zweeft ze naast de komeet, in dezelfde baan rond de zon.

Het landingstoestel, genaamd Philae, wordt afgeworpen op 12 november om 9:35 uur op een afstand van 22,5 km van het binnenste van de komeet. Zeven uur later landt hij. De bevestiging wordt verwacht rond 17:00 uur. De eerste beelden komen vanaf 19:00 uur binnen.

De Leidse Sterrewacht organiseert een rijkgevuld programma om deze wetenschappelijke doorbraak te vieren. Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck trapt af met een publieke lezing over Kometen in het heelal. Hierna wordt de Rosettatentoonstelling, opgezet door het European Network of Science Centres, geopend en krijgen kinderen de gelegenheid om hun eigen komeet en Rosetta te bouwen tijdens een actieve workshop. Kort na 17:00 uur kan iedereen de landing op de voet volgen via de live stream vanuit het ESA Mission Control Centre in Duitsland.

Journalisten zijn ook van harte uitgenodigd. Er zullen vele professionele astronomen aanwezig zijn om mee te praten.

Programma

15:00 Deuren open
15:30 Lezing Prof. Ewine van Dishoeck
16:00 Opening van Rosettatentoonstelling
16:00 Live stream vanuit ESA Mission Control Room (tot 19:30)
16:10 Inloopactiviteiten voor kinderen (Bouw je eigen Rosetta en je eigen komeet)
17:00 Landing Event
19:00 Presentatie van eerste beelden van komeetoppervlak
19:30 Einde

Registratie

Voor de middag zijn maximaal 200 kaarten beschikbaar die op volgorde van aanmelden worden uitgedeeld. Indien u onverhoopt bent verhinderd, verzoeken wij u dat door te geven aan de organisatie via strwmail [at] strw.leidenuniv.nl. Uw plaats(en) kunnen dan aan andere geïnteresseerden ter beschikking worden gesteld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.