Universiteit Leiden

nl en

Voorproeven van Nacht van Kunst & Kennis: Dutch Robot Games en Bernhard Hommel

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Vooraf krijgen onze topsprekers alvast een prikkelende vraag. Prefereren mensen in de toekomst een robot als partner?

Vraag aan Bernhard Hommel

 

De stichting Dutch Robot Games wil weten:

Is er een toekomst denkbaar waarbij mensen kunstmatige partners verkiezen boven menselijk contact en kan dit het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengen? 

 

 

 

Bernhard Hommel
Bernhard Hommel
 

Bernhard Hommel, hoogleraar cognitieve psychologie antwoordt: 

‘Ik zie geen reden om aan te nemen dat mensen altijd mensen prefereren. De Zweedse tv-serie Real Humans over humanoïde robots schetst een realistisch scenario: een vrouw is ongelukkig met haar onaantrekkelijke, vervelende man en besluit verder te leven met haar zorgzame robotman met wie ze wel goede seks heeft. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren en een deel zal een robotpartner verkiezen als deze zo ver ontwikkeld zijn dat ze heel veel kunnen.’
‘Want wat zoeken mensen in een partner? Dat is bijvoorbeeld een sterk of geduldig iemand die zorgzaam is en dat kunnen robots zijn. Het feit dat een robot geprogrammeerd is, is volgens mij niet daarmee strijdig. Mensen zijn toch ook geprogrammeerd door hun genen en omgeving? In een land als Japan houden mensen al veel van robots. Aibo, de robothond van Sony, is een geliefd gezelschapsdier voor ouderen die weinig aandacht krijgen van hun omgeving. Ik zeg niet dat iedereen alleen nog maar seks met een robot zal willen, dus mensen zullen wel blijven bestaan. Totdat ze de wereld vernietigen met hun wapens, met of zonder hulp van robots.' 

 

Meer weten?

Hommel doet onderzoek naar de functies van humanoïde robots. In de  Nacht van Kunst en Kennis kunnen bezoekers met hem in discussie gaan over de vraag hoe technologie ons liefdesleven verandert. Koop een  ticket en kom naar de Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014. 

Discussieer mee via Twitter
@kunstenkennis |  @DutchRobotGames |  #NKK14  

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis

Voorproeven van Nacht van Kunst en Kennis

Zie ook 

(8 september 2014 - LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.