Universiteit Leiden

nl en

Veni-subsidie voor Caspar van den Berg

Caspar van den Berg, onderzoeker en universitair docent aan het Instituut Bestuurskunde, heeft een prestigieuze Veni-subsidie van 250.000 euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn internationaal vergelijkend onderzoek naar politisering onder topambtenaren.

Dat heeft NWO vandaag bekend gemaakt. Van den Berg is “enorm blij” met de toekenning, die hem in staat stelt zich de komende vier jaar vooral op wetenschappelijk onderzoek te richten. 

In het onderzoek gaat hij dieper in op de vraag of beleid en bestuur beter worden als ambtenaren onder sterke politieke invloed staan, of juist als zij zoveel mogelijk neutraal en onpartijdig zijn. Wat verklaart dat ambtenaren in sommige landen en beleidssectoren sterker gepolitiseerd zijn dan in andere? Deze vragen kwamen naar voren uit zijn in 2013 met de Van Poeljeprijs bekroonde promotieonderzoek  “Transforming for Europe: The reshaping of national bureaucracies in a system of multi-level governance”. 

Met behulp van de NWO-subsidie kan Van den Berg deze vragen systematisch onderzoeken in een vergelijkende studie in 14 landen in Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië.

De NWO kent ieder jaar Veni-subsidies toe aan excellente jonge onderzoekers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.