Universiteit Leiden

nl en

Prof.dr. Jelle Kaastra benoemd tot hoogleraar hoge-energieastrofysica

Prof.dr. Jelle Kaastra is met terugwerkende kracht per 1 april 2014 benoemd tot onbezoldigd hoogleraar hoge-energieastrofysica. Kaastra is ook werkzaam als onderzoeker bij het Netherlands Institute for Space Research (SRON).

Kaastra zal een dag per week werkzaam zijn in Leiden, waar hij colleges in de hoge-energieastrofysica gaat geven, promovendi gaat begeleiden en de wetenschappelijke samenwerking tussen SRON en de Leidse Sterrewacht gaat versterken. Zijn expertise op het gebied van de röntgenspectroscopie complementeert het astrofysisch onderzoek in Leiden, dat internationaal hoog staat aangeschreven. Kaastra was eerder in Leiden werkzaam van 1985-1993 toen SRON daar nog een vestiging had. Bij SRON heeft hij de dagelijkse leiding over 3 promovendi en 3 postdocs.

Kaastra heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek aan de röntgenstraling van actieve melkwegstelsels en clusters van melkwegstelsels. Daarnaast is hij expert op het gebied van de modellering van hoge-resolutie röntgenspectra. Hij is op dit moment wetenschappelijk projectleider/hoofdonderzoeker voor de reflectietralie-spectrometer (RGS) aan boord van ESA’s röntgentelescoop XMM-Newton en voor de lage-energie-transmissietralie-spectrometer (LETGS)  aan boord van de röntgentelescoop Chandra van NASA. Beide instrumenten zijn door SRON gebouwd. Verder is hij als lid van de Science Advisory Committee intensief betrokken bij ASTRO-H, de Japanse röntgentelescoop die in 2015 wordt gelanceerd.

Bron: website SRON

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie