Universiteit Leiden

nl en

Han Lamers wint de Van Woudenberg Dissertatieprijs

Op zaterdag 12 april heeft Han Lamers in Utrecht uit handen van hoogleraar Catrien Santing (RUG) de Van Woudenberg Dissertatieprijs ontvangen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de Stichting Vrienden van het KNIR en is dus gelieerd aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR).

Dissertatie

Han Lamers is vorig jaar in Leiden cum laude gepromoveerd op zijn dissertatie  Reinventing the Ancient Greeks: The self-representation of Byzantine scholars in Renaissance Italy(promotoren: Ineke Sluiter en Anthony Grafton; copromotor: Arnoud Visser). 
Han kwam via zijn onderzoek tot een belangrijke conclusie: ‘De Byzantijnse geleerden die in de vijftiende eeuw in Italië woonden en werkten, presenteerden zichzelf bijna uitsluitend als afstammelingen en erfgenamen van de oude Grieken. Dit betekende een breuk met het verleden, omdat Byzantijnen zich bijna duizend jaar lang als de enige echte opvolgers van de Romeinen hadden beschouwd.‘ Hij brengt deze opmerkelijke breuk met het verleden in kaart en biedt een verklaring voor de transformatie die het Hellenisme in Italië onderging. Ook laat hij aan de hand van een aantal casestudies zien welke strategieën Byzantijnse geleerden in concreto gebruikten om hun claims op de Griekse oudheid te legitimeren. 
Momenteel werkt Han als postdoc aan de Humboldt-Universität en het Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte (Berlijn). Naar verwachting zal zijn proefschrift in de tweede helft van 2015 als monografie verschijnen. 

Oordeel jury

Volgens het juryrapport heeft dit proefschrift de “academische wereld iets nieuws gebracht“ en “paart het geleerdheid aan originaliteit en eloquentie.“ 
De Van Woudenberg Dissertatieprijs bestaat uit een geldprijs van 2500 euro en een vliegticket naar Rome. De prijs wordt gefinancierd uit een legaat van Gerda van Woudenberg. Van Woudenberg (1911-1995) was neerlandica en vertaalster, werkzaam in Italië. Zij bracht de Nederlandse taal en cultuur onder de aandacht van een Italiaans publiek, onder andere door haar Italiaanse vertaling (1969) van J.C. Brandt Corstius‘  Geschiedenis van de Nederlandse literatuur (1959) en de bundel  Poesia olandese contemporanea (1959), een bloemlezing van moderne Nederlandse poëzie die zij samen met Francesco Nicosia bezorgde. Zij publiceerde verder voornamelijk over het werk van Louis Couperus. In 1961 werd Van Woudenbergs vertaalwerk bekroond met de Martinus Nijhoff Prijs. 
Han Lamers is de eerste die de Van Woudenberg Dissertatieprijs ontvangt. 


Han Lamers

Meer informatie KNIR

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.