Universiteit Leiden

nl en

Grote Europese subsidie voor gezondheidspsycholoog Andrea Evers

Andrea Evers is de nieuwe hoogleraar van de kersverse sectie ‘Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Met een consolidator grant van de European Research Council (ERC) maakt ze een vliegende start in Leiden. Haar ambitie? 'Alleen door samenwerken met andere disciplines komen we tot nieuwe inzichten.’ Vier vragen aan Evers.

Waarom bent u naar Leiden gekomen?

‘Een pre van Psychologie in Leiden vind ik de sterke interdisciplinaire oriëntatie en een uitstekende samenwerking met bijvoorbeeld het LUMC en het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC ). In Leiden zie ik sterk onderzoek in de Gezondheidspsychologie, zowel fundamenteel als toegepast. En dat in nauwe samenwerking met andere psychologische disciplines, zoals Klinische en Cognitieve Psychologie, en andere faculteiten, zoals Geneeskunde. Aantrekkelijk is ook de Leidse traditie in Gezondheidspsychologie. Dit biedt alle mogelijkheden om de nieuwe sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie nationaal en internationaal nationaal op de kaart te zetten.’

Wat is uw ambitie voor het nieuwe vakgebied?

‘Als speerpunten voor Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie kies ik voor sterk translationeel onderzoek en onderwijs. Dat betekent van het lab tot aan de patiënt. Ik hou van een zeer interdisciplinaire benadering, vooral de combinatie Psychologie met Geneeskunde, maar ook met andere disciplines, zoals Neurowetenschappen en Biologie. Het is essentieel om met je collega’s en vakgenoten nauw samen te werken vanuit verschillende disciplines. Alleen dan kan de kennis tot wezenlijk nieuwe inzichten leiden. Zelf vind ik altijd het meest interessant wat je nog niet weet en wat er nog te ontdekken valt.’

Wat gaat u met de Europese subsidie doen?

‘Ik heb kort na mijn komst in Leiden een European Consolidator Grant van 2 miljoen toegekend gekregen voor het uitbouwen van een innovatieve onderzoekslijn. Deze Europese subsidies hebben als doel om op termijn mogelijk tot belangrijke doorbraken te leiden. Daarmee zullen we meer fundamenteel onderzoek doen naar de invloed die onze verwachtingen hebben op gezondheid en ziekte. Dat onderzoek is ook bekend onder de noemer placebo-effecten. Een onderzoeksvraag is bijvoorbeeld of we onze fysiologische reacties rechtstreeks kunnen beïnvloeden door conditionering. Welke mechanismen liggen daaraan ten grondslag? Kunnen we die gebruiken om trainingen te ontwikkelen voor bijvoorbeeld patiënten met chronische ontstekingsaandoeningen? Kunnen we op termijn medicatie deels vervangen door trainingen van ons immuunsysteem?’

Hoe combineert u die twee grote nieuwe taken?

‘Ik ben altijd al zeer breed georiënteerd. Juist een combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek vind ik zeer uitdagend en interessant. Dat geldt ook voor onderwijs geven, naast mijn vroegere taken als patiëntenzorgcoördinator en klinisch psycholoog. Een nieuwe sectie op het gebied van onderzoek en onderwijs vormgeven is bijzonder inspirerend. Daarin wordt dus de expertise van een grote groep mensen op dit gebied geïntegreerd. Uiteindelijk richten we ons met de nieuwe sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie op concrete toepassingen voor health and medicine, bijvoorbeeld op het gebied van E-health en zelfmanagement voor lichamelijke aandoeningen.’

Webredactie Psychologie 
Laatst Gewijzigd: 19-02-2014

ERC Consolidator Grants are designed to support researchers at the stage at which they are consolidating their own independent research team or programme.
Consolidator Grants | ERC: European Research Council

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.