Universiteit Leiden

nl en

Twee Vici’s voor Leidse wetenschappers

Natuurkundige John van Noort en taalkundige Marian Klamer hebben van NWO een Vici toegekend gekregen. Met deze subsidie van anderhalf miljoen kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten en promovendi aanstellen. Scheikundige Huib Ovaa en farmacoloog Jos Jonkers (werkzaam bij het NKI) hebben ook een Vici ontvangen. Zij hebben ieder ook een kleine aanstelling in Leiden.

15% of 1 op 6,5

Van de 202 VICI-aanvragen zijn er 31 gehonoreerd, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15% of een kans van 1 op 6,5.

De Leidse laureaten

Chromatin Dynamics in Single Genes - dr.ir. John van Noort Natuurkunde 
Ons DNA is in de cel opgevouwen in een compacte structuur. In het onderzoek wordt de structuur van een enkel gen met nanometerprecisie ontrafeld en wordt bekeken wat de invloed van dit gen is op de activiteit van genen die gevoelig zijn voor hormonen.

Taal als tijdmachine - dr. Marian Klamer, taalwetenschap 
Talen ontwikkelen zich op twee manieren: ze erven woorden en structuren van een proto-taal, en lenen van buurtalen. Het verschil tussen deze processen is vaak moeilijk te achterhalen omdat buurtalen meestal dezelfde proto-taal hebben. Dit onderzoek brengt het verschil tussen lenen en erven in kaart door de studie van een uniek taalgebied in Oost-Indonesië. Daar vindt lenen plaats tussen talen die geen familie zijn. Het onderzoek geeft informatie over de evolutie van taal in het algemeen, en over de geschiedenis van de sprekers in dat gebied in het bijzonder.

De laureaten met een kleine aanstelling in Leiden

Momentopnamen van enzymen in actie - prof. dr. Huib Ovaa Organische chemie
Ubiquitine is een molecuul dat processen in onze cellen aanstuurt. Een auto zonder stuur botst. Cellen zonder ubiquitine-aandrijving ook. Ziekte is vaak het gevolg. De onderzoekers gaan gereedschappen maken die helpen de ubiquitine-besturing te begrijpen en te herstellen.

Nieuwe Achilleshiel in erfelijke borsttumoren - prof. dr. ir. Jos Jonkers Moleculaire Pathologie
Erfelijke borstkanker wordt vaak veroorzaakt door defecten in het BRCA1 gen. De onderzoekers gaan de zwakke plekken van dit type borstkanker opsporen. Vervolgens wordt onderzocht of erfelijke borstkanker kan worden voorkomen of genezen met medicijnen tegen deze Achilleshielen.

Vernieuwingsimpuls

Vici is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren en wordt jaarlijks toegekend. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers, en creëert ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.