Universiteit Leiden

nl en

Caroline van Eck wint Descartes-Huygensprijs

Caroline van Eck ontvangt in maart 2014 de Descartes-Huygensprijs: een verblijf als gastonderzoeker in Frankrijk. Van Eck krijgt de prijs voor haar excellente onderzoek en haar bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

De rol van kunst in de samenleving

Van Eck is hoogleraar Geschiedenis van de beeldende kunst en architectuur tot 1800. Ze heeft tal van publicaties op haar naam staan over de rol van retorica in de waarneming van kunst. Nu onderzoekt Van Eck de retorische en antropologische benadering van de rol van kunst in de samenleving. Ook probeert zij de menselijke neiging te begrijpen om aan kunstwerken een leven en persoonlijkheid toe te kennen, en ook een biografie. Daarbij richt ze zich op het 18e-eeuwse debat over de rol van beeldhouwkunst in de eerste religies en primitieve samenlevingen.

Onderzoek doen in Parijs

De Descartes-Huygensprijs, een bedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Frankrijk. De prijs stelt Van Eck in staat om bij te dragen aan een seminar in Parijs over Gottfried Semper, architect en kunsttheoreticus. De prijs geeft haar ook de mogelijkheid om haar onderzoek daar voort te zetten. Ze onderzoekt kruisbestuivingen tussen kunstgeschiedenis, archeologie en antropologie, met name rond de presentatie van beeldhouwwerken in Parijse musea.

(20 december 2013/ MD)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.