Universiteit Leiden

nl en

Astronomen zien met ALMA een explosief groeiende ster

Een internationaal team van astronomen heeft met de ALMA-telescoop in Noord-Chili een jonge ster ontdekt die zo'n explosieve groei heeft doorgemaakt dat hij in eerste instantie zo'n 100 keer helderder was dan hij nu is. De ster is in de afgelopen 100.000 jaar gevormd in ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg.

Afbeelding: De protoster in het midden is omgeven door een wolk van gas en stof van gas en stof (blauw geeft emissie van het HCO+ ion weer, rood van het methanol-molecuul) (c) Jes Jørgensen/Niels Bohr Institute

Het onderzoek onder leiding van de voormalige Leidse promovendi Jes Jorgensen (Niels Bohr-instituut, Universiteit van Kopenhagen) en Ruud Visser (Universiteit van Michigan) is gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.
Met behulp van de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) werden de chemie van de ster en zijn omgeving bestudeerd. Met deze nieuwe methode hebben de astronomen kunnen berekenen dat de protoster honderd keer zo helder moet zijn geweest als de huidige jonge ster. Deze verandering heeft zich voltrokken in de afgelopen 100 tot 1000 jaar, wat zeer recent is in astronomische termen.

Het groeiproces van jonge sterren meten

Co-auteur Ewine van Dishoeck (Sterrewacht Leiden) ziet de onderzoeksmethode als nieuwe manier om het groeiproces van een jonge ster te meten. “De vraag is nu of dit verschijnsel zich voordoet bij alle jonge sterren en hoe vaak het gebeurt. Vervolgonderzoek met ALMA zal daar een beter beeld van geven”, aldus Van Dishoeck.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.