Universiteit Leiden

nl en

Prijs voor Leidse film over Indiaans conflict

De film ‘El último consejo’ (De laatste raad) van de Leidse promovenda Itandehui Jansen kreeg eind november de juryprijs op het internationale filmfestival van Viña del Mar in Chili. De jury roemde de aansprekende manier waarop zij fictie en non-fictie met elkaar vermengt.

Waargebeurd verhaal

De korte film van twaalf minuten gaat over de Indiaanse dorpsgemeenschap Mixtec in Mexico. Er breekt ruzie uit als er een nieuwe raad aantreedt en er plotseling geld verdwijnt uit de dorpskas. Het conflict illustreert de strijd tussen traditie en moderniteit van deze groep Indianen. Jansen baseerde de film op het script van de senarioschrijver Armando Bautista Garcia die deze gebeurtenissen meemaakte in zijn jeugd. Ze gebruikte geen ervaren acteurs maar liet de rollen vertolken door inwoners van de regio. De promovenda is zeer betrokken bij haar onderwerp. Jansens moeder is ook Indiaanse en ze woonde de eerste vijf jaar van haar leven in Mexico. 

Hollywoodtradities

De juryprijs bestaat uit een beeldje en een eervolle vermelding, er is geen geld aan verbonden. ‘Deze erkenning is een mooie stimulans voor mijn onderzoek’, zegt Jansen in een reactie. De film maakt deel uit van haar promotieonderzoek aan de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden. ‘Ik doe onderzoek naar de Indiaanse filmcultuur. Om de films beter te begrijpen, blijft het niet bij bestuderen. Ik maak ze zelf ook. Er bestaat geen lange filmtraditie onder Mexicaanse Indianen. Net als bij andere inheemse volken zetten filmmakers zich af tegen Hollywoodtradities zoals de vaak vaste genrestructuren van een verhaal. Maar ze zijn nog erg op zoek naar een eigen vorm van een verhaal vertellen.’ 

Nederlandse filmfestivals

Jansen nam haar eigen film in twee dagen op onder slechte weersomstandigheden. 'We hadden te maken met aanhoudende regen en moesten snel filmen tussen de buien door.' Het project is gefinancierd met haar Mozaïek-subsidie en bijdragen van de Leidse Faculteit der Archeologie en het filmfonds in Mexico. Het is haar tweede korte film, eerder maakt ze een paar documentaires. 'El último consejo' is nog niet in Nederland te zien. Jansen: 'Ik hoop dat de film vertoond wordt op een van de Nederlandse filmfestivals in 2013.'  

(18 december, LvP)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.