Universiteit Leiden

nl en

Leerstoel voor Herman Paul

Dr. Herman Paul is benoemd tot bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij zal deze functie per 1 september voor één dag per week gaan uitoefenen, naast zijn baan als universitair docent bij het Leidse Instituut voor Geschiedenis. 

Paul is niet de eerste geschiedfilosoof met belangstelling voor secularisatie. ‘Wie over secularisatie spreekt, heeft het over  grand narratives, over verhalen waarmee mensen zichzelf en hun ervaringen in een groot historisch verband plaatsen’, legt hij uit. ‘Soms zijn die verhalen triomfantelijk: eindelijk zijn we van religie verlost! Even zo vaak zijn ze bezorgd: zal er nog toekomst zijn voor het geloof? Maar in beide varianten appelleren zulke verhalen aan thema’s die mij als geschiedfilosoof interesseren: aan de zin van de geschiedenis, aan de schijnbare onafwendbaarheid van historische processen en aan de vrijheid van menselijk denken of handelen.’ 

De bijzondere leerstoel secularisatiestudies is ingesteld om onderzoek naar interpretatie en beeldvorming van secularisatie een impuls te geven. Ook wil de leerstoel, die gefinancierd wordt door twee organisaties binnen de Protestantse Kerk in Nederland, stimuleren tot bezinning op de vraag wat kerkverlating en kerksluiting betekenen voor het christendom in West-Europa.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.