Universiteit Leiden

nl en

Euro fataal voor Reuzenwaterlelie

Het blad van de Victoria amazonica groeit niet meer als voorgaande jaren. Vroeger werd met gemak een diameter van meer dan 2 meter bereikt. Vorig jaar waren de bladeren niet groter dan 1,5 meter. De Horti in Haren en Utrecht hadden vorig jaar uit Leids zaad zelfs grotere bladeren dan die van de Leidse Hortus, vertelt Theo Teske, verzorger van de Victoria amazonica.

Hoog ijzergehalte

Er was duidelijk iets aan de hand in de Victoriavijver. Na onderzoek blijkt het ijzergehalte in de grond veel te hoog en dat komt door de hoeveelheid munten die in het water liggen. De waterlelie wordt overvoerd door muntstukken van bezoekers. Sinds de invoering van de euro bevatten muntstukken van 1, 2 en 5 cent een klein laagje koper en staal. In combinatie met water gaan ze binnen een week roesten. Het ijzer is in de grond gekomen en zorgde voor stagnatie van de groei. Munten zijn nog steeds van harte welkom en dragen bij aan de renovatie van de tropische kassen.

Momenteel wordt alles in het werk gesteld om deze zomer een bloeiende Victoria amazonica te hebben, hopelijk met een blad groot genoeg om er babies op te laten fotograferen. Een traditie die de Hortus graag voortzet.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.