Universiteit Leiden

nl en

Mechanisme achter fotomorfogenese van planten ontrafeld

Wanneer een zaailing voor de eerste keer wordt blootgesteld aan licht, wordt de witte, de zogenaamde geëtioleerde vorm van groei, omgezet naar de groene vorm die in staat is om fotosynthese te maken. Dit cruciale proces in het leven van een plant wordt aangezwengeld door het fotoreceptor fytochroom. In het fytochroom-eiwit vindt een fotochemisch proces plaats dat ervoor zorgt dat biochemische conversie 'getriggerd' wordt.

De tetrapyrool-cofactor in zijn twee verschillende toestanden

Tot voor kort discussieerden onderzoekers over het mechanisme dat achter dit fotochemische proces zit. In een project, onder leiding van dr. Jörg Matysik en gefinancierd door het Volkswagen-Stiftung, heeft postdoc dr. Chen Song uit Peking met de behulp van solid-state NMR spectroscopie dit proces in kaart gebracht. In het werk, gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of de Verenigde Staten (PNAS), toont hij aan dat de fotoisomerisatie gebeurt via de dubbele binding C15=C16 en laat hij zien hoe het signaal wordt overgedragen aan het eiwit matrix.

Lees de wetenschappelijke publicatie van Dr. Cheng Song

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.