Universiteit Leiden

nl en

Universiteit zoekt (verborgen) leiderschapstalent

Dit voorjaar start een bijzondere masterclass Leadership.24 die gericht is op leiderschap. De 24 beste studenten met (latente) leiderschapstalenten worden bijeengebracht ter verkenning van zichzelf in relatie tot het benodigde leiderschap in 2024.

Ontdekkingsreis

Op de korte termijn, in april of mei, start de masterclass Leadership.24. Daarvoor willen drs. Menno Mennes en dr.mr. Jan Adriaanse de 24 beste studenten met talent voor leiderschap bijeen brengen. Ze worden op ontdekkingsreis gestuurd naar het antwoord op de vraag hoe toekomstig leiderschap eruit moet zien. Het initiatief voor deze masterclass kwam van het College van Bestuur.

Verwachtingen

De opdracht voor de studenten is ogenschijnlijk eenvoudig: doe samen een breed onderzoek naar de verwachtingen van studenten, topmanagers, politici, ondernemers, CEO's, ambtenaren en de maatschappij in zijn algemeenheid op het gebied van leiderschap in 2024. Wat hebben ons land en de wereld nodig? Hoe kunnen Leidse studenten van nu hiervoor de basis leggen? En wat kan de Universiteit Leiden bijdragen?

De weg is het doel

De masterclass moet resulteren in een boek over het thema ‘Leiderschap in 2024’. Het team dient alles zelf uit te zoeken en in te vullen: de aanpak, de probleemstelling, het onderzoek, de verslaglegging daarvan in het boek, de publicatie.’Het leadership-effect voor de studenten’, vertelt Mennes, ‘zit niet in het boek maar in de weg ernaar toe. Adriaanse en ik zijn de enige docenten en wij zitten bovenop het proces. Het is de bedoeling dat de studenten ook tegen hun eigen beperkingen oplopen. We laten ze zien wat hun sterke maar ook wat hun minder sterke leiderschapskwaliteiten zijn en geven hen de kans hun mindere vaardigheden te ontwikkelen. De masterclass moet een ontmoeting met henzelf worden.’

Mensen motiveren

Adriaanse is bedrijfskundige, Mennes is psycholoog. Hij ontwikkelde een methode om personeel te motiveren die hij succesvol toepaste bij Motorola, Philips, IBM, KLM, Shell, TNT Express, TNT Post, KPN Mobile en Telecom Italia. Gaandeweg ging hij meer het pad van het onderzoek op en nu werkt hij aan zijn proefschrift over motivatie.

Latent talent

Mennes heeft in het bedrijfsleven veel leiders ontmoet. ‘Wat mij opgevallen is, is dat de echt goede, de excellente waar je waauw bij denkt, heel bescheiden mensen zijn. Vaak heb ik me afgevraagd of ze zelf wel in de gaten hebben hoe goed ze zijn. Daarom kan ik me ook niet indenken dat ze vroeger hebben gedacht: ik word leider. Dat is de reden waarom ik hoop dat zich studenten melden met een latent leiderschapstalent. Die helemaal niet zo de neiging hebben om op de voorgrond te treden en overal als vanzelf de leiding nemen maar het toch in zich hebben. Ik hoop dat ze over zichzelf heen stappen en zich aanmelden.’

Praten en testen

24 studenten worden gezocht voor de masterclass. Zij worden beoordeeld op hun (latent) leiderschapstalent. Hoe doe je zoiets? Mennes: ’We praten met de studenten en gaan ze ook testen. En verder vertrouw ik op het inzicht van Adriaanse en mijzelf.’ 

Leadership24

(9 maart 2010/Corine Hendriks en Carlijn Casteleijns)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.