Universiteit Leiden

nl en

‘Wiskundemeisjes’ krijgen Mr. K.J. Cathprijs

Tijdens de opening van het academisch jaar, hebben de ‘Wiskundemeisjes’ Jeanine Daems en Ionica Smeets de Mr. K.J. Cathprijs gekregen voor de positieve wijze waarop zij de naam van de Universiteit Leiden naar buiten brengen. De Wiskundemeisjes propageren de wiskunde op hun gelijknamige site.

Meisje-af

‘We moeten straks maar de ‘Wiskundedoctores’ gaan heten.

Blij verrast waren ze, de Wiskundemeisjes die – beide inmiddels 28 jaar – eigenlijk inmiddels meisje-af zijn. Ze werken bij het Mathematisch Instituut allebei aan hun proefschrift, reden waarom ze straks wel de ‘Wiskundedoctores’ willen gaan heten.

Bevriend

De Wiskundemeisjes leerden elkaar kennen via een wederzijdse vriend die hen zo noemde. Smeets studeerde toen nog in Delft waar ze Toegepaste wiskunde studeerde. Daems is doctorandus in de wiskunde en de filosofie van de wiskunde. Toen ze in Leiden ongeveer tegelijkertijd aan hun promotie  bezig waren, raakten ze bevriend.

Wiskunde is leuk

Het idee voor de site werd geboren toen Smeets een leuke, luchtige en actuele natuurkundesite tegenkwam (qulog.wordpress.com) en geen wiskundig equivalent kon vinden. Zij en Daems besloten toen maar zelf zo’n site te beginnen. Die straalt aan alle kanten uit dat wiskunde leuk is.

‘Wiskunde is leuk’
 

Vallende sterren

De goed geschreven en aantrekkelijke site telt ruim tien rubrieken, waaronder Puzzels, Quotes, Boeken, Vallende sterren – over de diverse wiskundigen die op ‘originele’ wijze aan hun eind zijn gekomen – en Favoriete wiskundigen. In deze rubriek vragen de meisjes aan wiskundigen wie hun favoriete (nog levende!) wiskundige is. Ook staan er links naar andere wiskundesites op de site. 

Diverse prijzen

De Mr. K.J. Cathprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een individu of groep die de Universiteit Leiden positief onder de aandacht brengt. Het is niet de eerste prijs die de meisjes ten deel viel: ze kregen al twee Dutch Bloggies Awards – een voor het beste themablog en een voor het best geschreven blog – en een NFTVM-award in de categorie Interactief op het Nederlands Film Festival.

Op tv

De meisjes waren ook al een paar keer op tv te zien: bij de Schooltelevisie en als presentatoren van de Nationale Rekentoets. Verder staan ze regelmatig in kranten en tijdschriften. 
Smeets en Daems schrijven om de dag een nieuw stukje voor hun site. Die is met 2200 bezoeken per dag behoorlijk populair. De bezoekers reageren graag en veel en komen zelf ook met allerlei wiskundetips.

Geschiedenis en getaltheorie

De Wiskundemeisjes hebben nog ongeveer een jaar te gaan voor ze hun naam kunnen veranderen in de Wiskundedoctores. En wat dan? Daems zou misschien wel het onderzoek in willen, maar op haar vakgebied – de geschiedenis van de wiskunde – schat ze haar kansen niet zo hoog in. ‘Ik doe onderzoek naar de ontwikkeling van de theorie van de classificatie van kristalstructuren’, vertelt ze, ‘en dan met name in de 19e en vroeg-20ste eeuw.’ Smeets’ gebied zijn kettingbreuken, algoritmen en benaderingen. ‘Dat valt onder de getaltheorie, dat is zuivere wiskunde’, zegt ze. ‘Maar ik heb niet de ambitie om onderzoeker te worden.’

Mooi en spannend

Deze poster is via de site van de Wiskundemeisjes te bestellen.

De twee delen niet alleen een passie voor de wiskunde maar ook, zoals ze met hun website etaleren, een passie voor het uitdragen van de schoonheid en het spannende ervan. ‘Ik weet nog niet wat ik na mijn promotie ga doen’, zegt Daems, ‘maar het onderwijs is zeker een optie. Ik begeleid werkgroepen en de zomerkampen van Vierkant voor Wiskunde en dat vind ik erg leuk om te doen.’ Daems zit voorts in de redactie van Pythagoras, het wiskundetijdschrift voor jongeren.

Knutselpagina

Smeets schrijft naast haar onderzoek stukken voor tijdschriften en kranten, onder meer voor de NRC. ‘Ik heb bijvoorbeeld laatst voor NRC.NEXT een knutselpagina gemaakt: Vijf redenen om wiskundig bezig te zijn. Die ging onder meer over fractalkoekjes bakken en möbiussjaals breien. Maar ik schrijf ook over serieuzere wiskundige problemen. Wellicht ga ik verder die kant uit. Tot dusverre ben ik overal ingerold, dus ik zie wel.’  
 
 (2 september 2008/CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.