Universiteit Leiden

nl en

Ton Dietz

Naam
Prof.dr. A.J. Dietz
Telefoon
+31 71 527 3376
E-mail
dietzaj@ascleiden.nl

Lees meer op de Engelstalige medewerkerspagina.

Kort CV

Prof. Ton Dietz was Directeur van het Afrika-Studiecentrum Leiden van mei 2010 tot september 2017. Hij is emeritus professor in Afrikaanse Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Leiden. Prof. Dietz is mede-voorzitter van de Leiden African Studies Assembly (LeidenASA). In 2011 gaf hij zijn oratie aan de Universiteit Leiden onder de titel ‘Silverlining Africa’. In 1996 gaf hij al een oratie aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Entitlements to natural resources’.

Ton Dietz werd in 1995 aangesteld als Professor Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2002 tot 2007 was hij (part-time) Professor Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Wetenschappelijk Directeur van CERES, de onderzoeksschool voor Ontwikkelingsstudies. Van 2008 tot 2009 was hij Wetenschappelijk Directeur van AMIDSt, het Amsterdam Research Institute for Metropolitan and International Development Studies.

Onderzoek

Afrika lijkt op het punt van een economische doorbraak te staan. Naar aanleiding van de bevolkingsexplosie en de economische en politieke crises tussen 1970 en 1990 zette een ontwikkeling in die Afrika in de laatste tien jaar meer op de voorgrond heeft gebracht. Wereldwijd gezien heeft Afrika de jongste bevolking en een ongelooflijke drang haar steden snel te laten groeien. Er is een toenemende vraag naar grondstoffen uit Afrika: land, energie, mineralen en mankracht. Het onderzoek van Ton Dietz richt zich op alle aspecten van deze veranderingen in Afrika.

Oraties

Prijzen

Laureat d’honneur of the International Geographical Union (August 2013)

Relevante links

Promovendi

African Studies Centre Leiden: Ton Dietz - PhD supervision

 

Hoogleraar African Studies

  • Afrika-Studiecentrum
  • Wetenschappelijke staf

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 3A07

Contact

Publicaties

  • Stichting Medische Hulp Kenia vice voorzitter
  • adviesraad Liliane Fonds vice-voorzitter
  • curatorium Prins Claus Leerstoel vice-voorzitter