Universiteit Leiden

nl en

Ton Dietz

Emeritus hoogleraar Afrika Studies

Naam
Prof.dr. A.J. Dietz
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
a.j.dietz@asc.leidenuniv.nl

Kort CV

Opgeleid als sociaal-geograaf in Nijmegen; afgestudeerd in 1976, werkzaam als medewerker en later hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam (1976-2010) en daar nog gasthoogleraar. Vanaf 2010 tot september 2017 directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden en hoogleraar Afrikaanse Ontwikkeling bij de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden. Vanaf 1.1.2016 en ook nog na september 2017 mede-coordinator van Leiden African Studies Assembly. Senior onderzoeker bij het interfacultaire instituut ASCL.

Onderzoek

Specialisatie: Afrika en ontwikkeling, migratie, milieu, geopolitiek, bestaansverwerving, armoedebestrijding, participatieve evaluaties van ontwikkelingsinitiatieven. 

Afrika lijkt op het punt van een economische doorbraak te staan. Naar aanleiding van de bevolkingsexplosie en de economische en politieke crises tussen 1970 en 1990 zette een ontwikkeling in die Afrika in de laatste tien jaar meer op de voorgrond heeft gebracht. Wereldwijd gezien heeft Afrika de jongste bevolking en een ongelooflijke drang haar steden snel te laten groeien. Er is een toenemende vraag naar grondstoffen uit Afrika: land, energie, mineralen en mankracht. Het onderzoek van Ton Dietz richt zich op alle aspecten van deze veranderingen in Afrika.

Oraties

Prijzen

  • Officier in de Orde van Oranje Nassau
  • Eremedaille Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Laureat d’honneur of the International Geographical Union (August 2013)
  • Eredoctor Moi University Kenia

Relevante links

Promovendi

African Studies Centre Leiden: Ton Dietz - PhD supervision

Emeritus hoogleraar Afrika Studies

  • Afrika-Studiecentrum
  • Wetenschappelijke staf

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.