Universiteit Leiden

nl en

Tom Heyman

Universitair docent

Naam
Dr. T.D.P. Heyman
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
t.d.p.heyman@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-0565-441X

Sinds oktober 2019 is Tom Heyman aan de slag als Universitair Docent (UD) bij de sectie Methodologie & Statistiek van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Daarvoor werkte hij aan de KU Leuven (België), waar hij zijn doctoraat in de psychologie behaalde in 2016, en vervolgens een driejarig postdoctoraal mandaat uitoefende, beiden gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen.

Meer informatie over Tom Heyman

Onderzoek

Tijdens zijn periode aan de KU Leuven, bestudeerde Tom Heyman het mentale lexicon aan de hand van semantische priming. Het is namelijk zo dat mensen woorden en afbeeldingen sneller herkennen wanneer ze net een semantisch gerelateerde stimulus zijn tegengekomen (bvb. het woord hond wordt sneller herkend wanneer mensen net ervoor een afbeelding van een kat hebben gezien). Aan de hand van dit soort effecten kunnen we dan een uitspraak doen over de structuur van ons mentale woordenboek. 
Daarnaast heeft Tom Heyman ook onderzoek gedaan rond taalontwikkeling, gedistribueerde semantische modellen, scalaire implicaturen, en publicatiepraktijken. Momenteel focust hij zich op sequentiële toetsing, een procedure waarbij de evidentie voor bepaalde statistische modellen wordt geëvalueerd terwijl er data wordt verzameld, methodes om oneerlijkheid te onderzoeken, en buigt hij zich over de vraag of wetenschap inderdaad zichzelf corrigeert.    
 

Onderwijs

Aan de KU Leuven doceerde Tom Heyman in verschillende statistiekvakken, en heeft hij seminaries gegeven over het Open Science Framework, R Markdown, en verantwoorde onderzoekspraktijken zoals pre-registratie, data delen,… Momenteel is hij verbonden aan de vakken Perspectief op Carrièreplanning en Bachelorproject Psychologie. Daarnaast is hij ook medewerker bij het scriptieatelier.

Links

https://osf.io/c2txo/
http://orcid.org/0000-0003-0565-441X

Universitair docent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Methodologie & Statistiek

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.