
Lioe-Fee de Geus-Oei
Hoogleraar Radiologie
- Naam
- Prof.dr. L.F. de Geus-Oei
- Telefoon
- +31 71 526 9111
- l.f.de_geus-oei@lumc.nl
Lioe-Fee de Geus-Oei (1971) is hoogleraar Radiologie, in het bijzonder nucleaire geneeskunde, aan het LUMC, waar zij hoofd research van het nieuwe PET-centrum werd, voorzitter van het managementteam onderwijs en lid van het managementteam radiologie. Daarnaast is zij parttime klinisch hoogleraar Molecular Imaging, Innovation and Translation aan de Universiteit Twente (0,2 fte) en is zij Principal Investigator van een aantal projecten op het Radboudumc (0,1 fte). Ook is zij lid van de Executive Board van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Imaging Group te Brussel en lid van de oncologie commissie van de European Association of Nuclear Medicine (EANM) te Wenen.
Lioe-Fee de Geus-Oei (1971) is hoogleraar Radiologie, in het bijzonder nucleaire geneeskunde, aan het LUMC, waar zij hoofd research van het nieuwe PET-centrum werd, voorzitter van het managementteam onderwijs en lid van het managementteam radiologie. Daarnaast is zij parttime klinisch hoogleraar Molecular Imaging, Innovation and Translation aan de Universiteit Twente (0,2 fte) en is zij Principal Investigator van een aantal projecten op het Radboudumc (0,1 fte). Ook is zij lid van de Executive Board van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Imaging Group te Brussel en lid van de oncologie commissie van de European Association of Nuclear Medicine (EANM) te Wenen.
Leerstoel radiologie, in het bijzonder nucleaire geneeskunde
In het werk van Lioe-Fee de Geus-Oei speelt Positron Emissie Tomografie (PET) een grote rol. PET is een beeldvormende techniek die onder meer tumoren zichtbaar kan maken. Deze techniek kan in het kader van personalized medicine zeer waardevolle informatie verschaffen. Met radioactief gelabeld suiker kan PET bijvoorbeeld cellen die veel glucose (suiker) gebruiken zichtbaar maken. Omdat kankercellen veel suiker nodig hebben, kan op deze manier een tumor worden onderscheiden van gezond weefsel. Ook andere biologische en moleculaire eigenschappen van vele andere ziekteprocessen, zoals hart- en vaatziekten, neurologische ziekten en infectieziekten, kunnen met PET worden afgebeeld.
Maatschappelijke relevantie van de leeropdracht: duurzame en betaalbare zorg
De druk op de gezondheidszorg neemt enorm toe. Als men de kosten niet weet te beteugelen dan is het doemscenario dat in 2030 25% van het bruto nationaal product aan zorg uitgegeven zal worden. Dat is een angstaanjagend scenario en aan de academische ziekenhuizen dan ook de maatschappelijke opdracht om innovaties te ontwikkelen om deze problematiek het hoofd te bieden. Als we zorg op niveau willen kunnen blijven aanbieden, dan moet die zorg betaalbaar én duurzaam zijn”, aldus De Geus-Oei in haar oratie. Ze vertelde ook hoe haar vak daaraan kan bijdragen. “We staan op een omslagpunt in denken en inrichten van onze gezondheidszorg. Zorg alleen waar nodig, specifieker, slimmer en meer op maat. Daarbij staan twee onderwerpen uit de nationale wetenschapsagenda centraal: personalized medicine en big data. Personalized medicine houdt in dat een individuele patiënt een therapie krijgt die het beste bij die persoon en de ziekte past, bijvoorbeeld vanwege bepaalde kenmerken van de tumor. Om inzicht te krijgen waarom een bepaalde ziekte bij verschillende personen een verschillend beloop heeft, helpt het om allerlei gegevens te verzamelen, zoals genetische, biochemische, biologische en moleculaire eigenschappen van de ziekte. We noemen dat big data. PET kan in dat kader zeer waardevolle informatie verschaffen”, aldus De Geus-Oei.
Voor de toekomst ziet ze brede toepassing van PET. Dure geneesmiddelen zouden bijvoorbeeld een label kunnen krijgen, waarmee ze te volgen zijn in het lichaam en de arts kan zien of ze in de juiste dosis op de juiste plaats terechtkomen. Hiermee kan voorkomen worden dat een medicijn gegeven wordt aan een patiënt die er geen profijt van heeft, wat de patiënt veel onnodige bijwerkingen en de maatschappij veel geld kan besparen.
Haar onderzoekslijn kan onderverdeeld worden in 5 onderwerpen (zie voor nadere toelichting haar oratieboekje):
- Weefselkarakterisering
- Farmacokinetiek van therapieën
- Therapie respons evaluatie
- Image-guided decisions
- Radionuclide therapie
Wetenschappelijke carrière
Lioe-Fee de Geus-Oei studeerde Geneeskunde in Rotterdam (1990-1996) en volgde haar opleiding tot nucleair geneeskundige in het LUMC en het Radboudumc (1997-2001). Zij was staflid Nucleaire Geneeskunde in het Radboudumc (2001-2014), plaatsvervangend opleider (2008-2011) en opleider Nucleaire Geneeskunde (2011-2014). Zij promoveerde op 19 november 2007 op het proefschrift getiteld “Characterization of Malignancy with FDG-PET” aan de Radboud Universiteit. Sinds haar overstap naar het LUMC in 2015, is zij nog voor 0,1 fte verbonden aan het Radboudumc.
Op 1 december 2013 werd zij benoemd tot klinisch hoogleraar Molecular Imaging, Innovation and Translation (0,2 fte) aan Universiteit Twente, faculteit Technische Natuurwetenschappen. Deze leerstoel combineert ze sinds 2015 met haar leerstoel in Leiden. Haar eerste oratie sprak zij uit op 30 oktober 2014, getiteld “De toekomst van de beeldvorming uitgestippeld?”. Universiteit Twente verzorgt de studie Technische Geneeskunde. Lioe-Fee geeft les aan studenten Geneeskunde en Technische Geneeskunde en heeft vele afstudeeropdrachten begeleid. Ook was ze hoofdopleider van de eerste fellow Technische Geneeskunde en is de allereerste technisch geneeskundige uit de opleiding bij haar gepromoveerd.
Op 1 januari 2015 werd Lioe-Fee benoemd tot hoogleraar Radiologie, in het bijzonder nucleaire geneeskunde, aan het LUMC, waar zij hoofd research van het nieuwe PET-centrum werd, voorzitter van het MT onderwijs en lid van het MT radiologie en MT research. Haar tweede oratie sprak zij uit op 19 december 2016, getiteld “PET: tool of wonder and limitless imagination”.
Lioe-Fee is gespecialiseerd in de beeldvorming en karakterisering van tumoren met behulp van FDG PET/CT en in geavanceerde PET (Positron Emissie Tomografie)-kwantificatietechnieken. Zij heeft als promotor reeds 10 promoties succesvol afgeleverd en begeleidt momenteel 13 promovendi bij het Radboudumc, de Universiteit Twente en de Universiteit Leiden.
Naast haar dagelijks werk heeft Lioe-Fee altijd veel nevenfuncties bekleed. Sinds 2017 is zij lid van de oncologie commissie van de European Association of Nuclear Medicine (EANM) te Wenen en sinds 2016 is zij lid van de Executive Board van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Imaging Group te Brussel. Sinds 2016 zit zij in de Redactie raad van Oncologie up to date, en sinds 2013 van het Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde. Sinds 2017 is zij Senior Editorial Board Member of the Journal of Thoracic Disease en sinds 2013 of the American Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging. Sinds 2017 is zij Member of the Scientific Advisory Board of Cyclotron BV, VUMC en sinds 2012 is zij lid van de Wetenschappelijke Raad van de Dutch GIST Registry.
In het verleden was Lioe-Fee redactielid (2004-2007) en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde (2007-2011), lid van de European Association of Nuclear Medicine (EANM) Young Investigators Committee (2009), bestuurslid (2012-2017) en voorzitter (2013-2017) van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. (2013-2017).
Prijzen en eervolle benoemingen
- Award for Outstanding Performance, European Medical Students’ Association International Scientific Symposium, Praag, Tsjechië (1994)
- Marie Curie Young Investigator Congress Grant, European Association of Nuclear Medicine, Kopenhagen, Denemarken (2007)
- EANM Young Investigator of the Year Award (2009),
- Selected to participate in the “Female career development, program for female top talent” at Radboudumc (2009-2010)
- Invited Highlights Lecturer European Association of Nuclear Medicine Congress (EANM), Birmingham, UK (2011)
- Mother of two wonderful daughters (2001 and 2004)
Relevante subsidies
- 2017 Principal Investigator: NWO-ZonMW research grant: HOlmium radioembolization as adjuvant treatment to Radiofrequency Ablation for Early STage Hepatocellular carcinoma (HORA EST HCC): a phase I dose-finding study
- 2017 Co-Principal Investigator: The neurochemical basis of goal-directed behavior. Funding Body FSW Leiden University
- 2016 Work Package Leader: Horizon2020 grant: PAMMOTH: Photoacoustic Mammography beyond the Horizon’
- 2016 GE-research grant: Quantitative SPECT/CT studies for therapy monitoring and therapy guidance in patients with locally advanced breast cancer
- 2015 Consortium Team Member STW-Perspectief programma: P14-19: Radiomics - Non-invasive STRatification of Tissue heterogeneity for personalized medicine – Radiomics STRaTegy
- 2015 Philips research grant: Radiomics in Osteosarcoma
- 2015 Siemens research grant: Addition of gated CT to HD-Chest based PET respiratory gating
- 2015 Grant Rivierduinen GGZ Leiden: Dopaminerg functioneren bij autisme
- 2014 Principal Investigator: KWF-grant: Efficacy of FDG-PET in the Evaluation of Cytological Indeterminate Thyroid nodules prior to surgery (EfFECTS): a multicentre cost-effectiveness study
- 2013 Co-applicant: Repetitive 4D-FDG-PET/CT imaging in advanced stage NSCLC patients undergoing individually escalated (chemo)radiotherapy. Funding Body RUNMC Research Institute for Oncology Junior investigators grant
- 2012 Principal investigator: 4D-training: Op weg naar Doelmatigheid in Diagnostiek in een Didactische Digitale samenwerkingsomgeving. Funding body: UMCN Resident Medical Education Innovation Fund
- 2010 Principal Investigator: MIBG scan and Strain Echocardiography in the detection of subclinical cardiovascular effects after (neo)adjuvant breast cancer treatment. Funded by Cephalon; Merck Sharp & Dohme; Sanofi-Aventis; GE Healthcare
Hoogleraar Radiologie
- Faculteit Geneeskunde
- Divisie 2
- Radiologie
- Editorial board member
- Board member
- Member