Jyothi Thrivikraman
Universitair docent
- Naam
- Dr. J.K. Thrivikraman
- Telefoon
- +31 70 800 9500
- j.k.thrivikraman@luc.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-4040-7529

Jyothi Thrivikraman is universitair docent Global Health. In 2012 promoveerde zij in Social Policy aan de Heller School of Social Policy and Management (Brandeis University) in Waltham, Massachusetts (USA). Voor haar promotieonderzoek richtte Jyothi zich op de omvang en de gevolgen van medische schulden voor mensen in schuldsaneringstrajecten in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft ze ook een master’s opleiding in Public Health gevolgd aan de Rollins School of Public Health (Emory University) in Atlanta, GA (USA).
Tijdens haar carrière is Jyothi in afwisselende functies werkzaam geweest. Zo gaf zij korte tijd les aan het College of Health Sciences van de Universiteit van Michigan Flint. Na haar verhuizing naar Singapore werkte Jyothi bij de Health Promotion Board en vervolgens bij het Genomic Institute of Singapore.
Sinds 2017 is Jyothi verbonden aan het Leiden University College. Sinds haar komst naar LUC richt haar onderzoek zich op voedselverspilling en voedselonzekerheid. Ze maakte deel uit van een samenwerkingsverband met een aantal LUC collega’s dat werd ondersteund door een prijs van het Central Innovation District van de gemeente Den Haag. Hierbij deed zij onderzoek naar voedselverspilling als een uitdrukking van identiteit, welvaart, sociale en ecologische rechten en verantwoordelijkheden. Vanuit deze ervaring ontwikkelde zich haar interesse in participatief actieonderzoek (participatory action research - PAR) en maatschappelijke betrokkenheid. Veel van haar huidige projecten bevinden zich op het snijvlak van participatief actieonderzoek en voedselonzekerheid/verspilling. Jyothi heeft een Global Transformations and Governance Challenges (GTGC) beurs ontvangen voor een interfacultair project getiteld: 'The many faces of food markets during COVID-19: Stories of solidarity and change through and with food'. Ze werkte ook samen met het Institute Security Studies aan een project over voedselmarkten tijdens corona.
Toekomstige onderzoeksplannen omvatten een samenwerking met Humanities across Borders over 'Storytelling as Pedagogy', een interfacultaire KIEM-beurs over voedselarmoede en stigma, evenals een samenwerking met de Universiteit van Birmingham (UK) over voedselonzekerheid in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Tot slot maakte Jyothi deel uit van een succesvolle startersbeurs getiteld ‘Refloc: Resilient Ecosystems and Flourishing Communities’.
Academische expertise
• Gezondheidsbeleid en -ontwikkeling
• Participatief actieonderzoek
• Verspilling
• Voedselonzekerheid
• Gezondheidsbevordering en gedragsverandering
Vakken
• Global Health Policy
• Social Determinants of Health
• Global Challenges: Prosperity
• Health Promotion and Disease Prevention
• Qualitative Methods
Universitair docent
- Faculteit Governance and Global Affairs
- Leiden University College The Hague
- Cairo A., Gronemeier L.M., Icaza R., Salim U., Thrivikraman J.K. & Mattar D.V. (2023), When someone gets sick, we run to them, not from them”: holding space for solidarity otherwise and the cxxxity in times of COVID-19. The Hague: International Institute of Social Studies (ISS).
- Du Chen Adjepong Mary Zan Megan Chong Hueh Cho Min Jung Fenton Jenifer I. Hsiao Pao Ying Keaver Laura Lee Heesoon Ludy Mary-Jon Shen Wan Swee Winnie Chee Siew Thrivikraman Jyothi Amoah-Agyei Felicity de Kanter Emilie Wang Wenyan Tucker Robin M. (2022), Gender Differences in the Relationships between Perceived Stress, Eating Behaviors, Sleep, Dietary Risk, and Body Mass Index, Nutrients 14: 1045.
- Du Chen Adjepong Mary Zan Megan Chong Hueh Cho Min Jung Fenton Jenifer I. Hsiao Pao Ying Keaver Laura Lee Heesoon Ludy Mary-Jon Shen Wan Swee Winnie Chee Siew Thrivikraman Jyothi Amoah-Agyei Felicity Kanter Emilie de Wang Wenyan Tucker Robin M. (2022), Reply to Kuo et al. Comment on “Du et al. Gender Differences in the Relationships between Perceived Stress, Eating Behaviors, Sleep, Dietary Risk, and Body Mass Index. Nutrients 2022, 14, 1045”, Nutrients 14: 3882.
- Du Chen Zan Megan Chong Hueh Cho Min Jung Fenton Jenifer I. Hsiao Pao Ying Hsiao Richard Keaver Laura Lai Chang-Chi Lee HeeSoon Ludy Mary-Jon Shen Wan Swee Winnie Chee Siew Thrivikraman Jyothi Tseng Kuo-Wei Tseng Wei-Chin Doak Stephen Folk Sara Yi Ling Tucker Robin M. (2021), The Effects of Sleep Quality and Resilience on Perceived Stress, Dietary Behaviors, and Alcohol Misuse: A Mediation-Moderation Analysis of Higher Education Students from Asia, Europe, and North America during the COVID-19 Pandemic, Nutrients 13: 442.
- Thrivikraman J.K. (2021), Concerns of College Students during the COVID-19 Pandemic: Thematic Perspectives from the United States, Asia, and Europe, Journal of Applied Learning & Teaching 4: .
- Du Chen Zan Megan Chong Hueh Cho Min Jung Fenton Jenifer I. Hsiao Pao Ying Hsiao Richard Keaver Laura Lai Chang-Chi Lee HeeSoon Ludy Mary-Jon Shen Wan Swee Winnie Chee Siew Thrivikraman Jyothi Tseng Kuo-Wei Tseng Wei-Chin Almotwa Juman Feldpausch Clare E. Folk Sara Yi Ling Gadd Suzannah Wang Linyutong Wang Wenyan Zhang Xinyi Tucker Robin M. (2021), Health Behaviors of Higher Education Students from 7 Countries: Poorer Sleep Quality during the COVID-19 Pandemic Predicts Higher Dietary Risk, Clocks & Sleep 3: 12-30.
- Du Chen Zan Megan Chong Hueh Cho Min Jung Fenton Jenifer I. Hsiao Pao Ying Hsiao Richard Keaver Laura Lai Chang-Chi Lee HeeSoon Ludy Mary-Jon Shen Wan Swee Winnie Chee Siew Thrivikraman Jyothi Tseng Kuo-Wei Tseng Wei-Chin Tucker Robin M. (2020), Increased Resilience Weakens the Relationship between Perceived Stress and Anxiety on Sleep Quality: A Moderated Mediation Analysis of Higher Education Students from 7 Countries, Clocks & Sleep 2: 334-353.
- van der Velde Laura Schuilenburg Linde Thrivikraman Jyothi Numans Mattijs Jong Jessica Kiefte-de (2020), Exploring the needs and perceptions regarding healthy eating among people at risk of food insecurity: a qualitative analysis, Proceedings of the Nutrition Society 79: E554.
- Trevenen-Jones A., Cho M., Thrivikraman J. & Vicherat Mattar D. (2020), Snap-Send-Share-Story: A Methodological Approach to Understanding Urban Residents’ Household Food Waste Group Stories in The Hague (Netherlands), International Journal of Qualitative Methods 19: 1-8.
- Velde L.A. van der, Schuilenburg L.A., Thrivikraman J.K., Numans M.E. & Kiefte-de Jong J.C. (2019), Needs and perceptions regarding healthy eating among people at risk of food insecurity: a qualitative analysis, International Journal for Equity in Health 18(184): .
- Thrivikraman J.K., Vicherat-Mattar D., Cho M. & Trevenen-Jones A. (2019), Thinking about Waste: A Case Study on the Perceptions and Practices of Food Waste in The Hague, MT Bulletin of the Netherlands Society for Tropical Medicine and International Health 57(3): 29-31.
- Thrivikraman J., Vicherat Mattar D., Cho M. & Trevenen-Jones A (2019), Thinking about waste: A case study on the perceptions and practices of food waste in The Hague, MTb Journal. Netherlands Society of Tropical Medicine and International Health 3 (57): 29-31.
- Bylstra Y., Lysaght T., Thrivikraman J.K., Watson S. & Tan P. (2017), Ethical frameworks for obtaining informed consent in tumour profiling: an evidence-based case for Singapore, Human Genomics 11(31): 31.