Universiteit Leiden

nl en

Jaap van den Berge

Gastmedewerker

Naam
Mr. J.W. van den Berge
Telefoon
+31 71 527 7827
E-mail
j.w.van.den.berge@law.leidenuniv.nl

Mr. J.W. (Jaap) van den Berge, geboren in 1948, studeerde in Leiden (doctoraal examen fiscaalrechtelijke studierichting 1970, aanvullend tentamen strafrecht 1980). 

Na werkzaam te zijn geweest aan de R.U. Leiden (wetenschappelijk medewerker), bij de Belastingdienst (adjunct-inspecteur), op het Ministerie van Financi├źn (Directie Wetgeving Directe belastingen) en op het Wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, werd hij in 1984 rechter in de rechtbank Rotterdam en in 1987 raadsheer in het gerechtshof Amsterdam. 

In 1992 volgde benoeming tot advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In die functie concludeerde hij met name in belasting- en sociale verzekeringszaken. In 2001 werd hij benoemd tot lid van de Hoge Raad en in 2006  tot vice-president van de Hoge Raad. In april 2013 ging hij met pensioen, hij was toen voorzitter van de Derde kamer van de Hoge Raad (de belastingkamer). Sindsdien is hij raadsheer in buitengewone dienst van de Hoge Raad, rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Den Haag en honorair gastmedewerker van de R.U. Leiden.  

Van den Berge bewerkte tweemaal, in 1984 met J. van Soest en in 1997 met J. van Soest en J. van Gelderen, het handboek Fiscaal procesrecht van P. Meyjes. 
Recente publicaties  zijn de  Jan Giele-lezing 2011, Veranderingen in de belastingrechtspraak en zijn bijdrage in 2013 aan de Lubbers-bundel ( Kwaliteit van belastingrechtspraak belicht): Appel in belastingzaken.  

 

Gastmedewerker

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut Fiscale en Economische vakken
  • Belastingrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B226

Contact

Publicaties

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie