Universiteit Leiden

nl en

Ekaterina (Kate) Pukhovaia

Onderzoeker

Naam
Dr. E. Pukhovaia
Telefoon
+31 71 527 5046
E-mail
e.pukhovaia@hum.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-0433-6885

Ekaterina (Kate) Pukhovaia is een historicus van het middeleeuwse en vroegmoderne Midden-Oosten. Zij onderzoekt de ontwikkeling van de staat en de politieke elites in Jemen van de 13e tot de 17e eeuw, en de rol van de Ottomaanse verovering in de staatsvorming van Jemen. Haar onderzoekinterressen omvatten ook de geschiedenis van Arabië in zijn regionale context en de vergelijkende studie van middeleeuwse en vroegmoderne staatsinstellingen en politieke elites in het Midden-Oosten.

Meer informatie over Ekaterina (Kate) Pukhovaia

Interessegebieden

  • De geschiedenis van Jemen en het Arabisch Schiereiland
  • De geschiedenis van de Ottomaanse Rijk
  • Staatsvorming in het middeleeuwse en vroegmoderne Midden-Oosten
  • Sjiisme / Zaydisme

Onderzoek

Ik ben een historicus van het premoderne Midden-Oosten, gespecialiseerd in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne (13e – 17e eeuwen) sociale en politieke geschiedenis van de Arabische wereld. Ik ben geïnteresseerd in de vergelijkende studie van premoderne staatsinstellingen en politieke elites in het Midden-Oosten, evenals in de geschiedenis van Arabië in zijn regionale context.

Mijn Marie-Skłodowska-Curie-onderzoeksproject, "Early Modern State Development in Yemen" (Vroegmoderne staatsontwikkeling in Jemen), analyseert hoe de staat en de politieke elites zich in Jemen ontwikkelden van de 13e tot de 17e eeuw, en welke rol de eerste periode van Ottomaanse heerschappij in Jemen (1538-1635) speelde in de transformatie van regionale politieke en sociale structuren.

Curriculum vitae

2021-2022 – Fellow aan de Polonsky Academy for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences, aan het Van Leer Jerusalem Institute
2015-2021 – PhD aan Princeton University
2008-2014 – BA & MA aan de Staatsuniversiteit van Moscou, Instituut voor Aziatische en Afrikaanse Landen.

Meer informatie is beschikbaar op de Engelstalige pagina.

Onderzoeker

  • Faculteit der Geesteswetenschappen
  • Leiden Institute for Area Studies
  • SMES APT
  • Universiteit Utrecht Universitair docent
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.