Universiteit Leiden

nl en

Désirée van der Heijde

Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder outcome research

Naam
Prof.dr. D.M.F.M. van der Heijde
Telefoon
+31 71 526 3647
E-mail
d.m.f.m.van_der_heijde@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-5781-158X

Désirée M.F.M van der Heijde is hoogleraar reumatologie, in het bijzonder ‘outcome research’. Zij is bestuurslid van stichting 'Meteor', een internationaal register van ziekteactiviteit en medicatie bij patiënten met reumatoïde artritis van meer dan 20 landen. Zij is ook verbonden als senioronderzoeker aan het Diakonhjemmet Ziekenhuis in Oslo, Noorwegen. Zij ontving diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder een eredoctoraat van de universiteit van Gent in België. Sinds 2014 ontving zij jaarlijks het predicaat ‘Highly Cited Researcher’ van Thomson Reuters/Clarivate voor vele frequent geciteerde artikelen die behoren tot de top 1% van dat jaar in de categorie klinische geneeskunde.

Meer informatie over Désirée van der Heijde

Reumatologie

Reumatische ziekten van het bewegingsapparaat (Rheumatic Musculoskeletal Diseases, RMDs) omvatten een heterogene groep aandoeningen die meestal de gewrichten betreffen, maar ieder orgaan in het lichaam kan aangedaan zijn. Er bestaan meer dan 200 verschillende RMDs, die zowel bij kinderen als volwassenen kunnen voorkomen. Ze zijn meestal het gevolg van problemen met het immuunsysteem, ontstekingen, infecties of langzame achteruitgang van gewrichten, spieren en botten. Veel van deze ziektes zijn chronisch en verergeren over de tijd. Meestal gaan ze gepaard met pijn en ze verminderen het fysiek functioneren. In ernstige gevallen kunnen RMDs leiden tot significante invaliditeit, hebben ze een grote impact of kwaliteit van leven en de levensverwachting.  

Wetenschappelijke carrière

Désirée van der Heijde studeerde in 1986 af als arts aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij promoveerde op het proefschrift getiteld ‘Disease activity and outcome in rheumatoid arthritis. A methodological study.’ in 1991 aan dezelfde universiteit en werd in 1993 geregistreerd als reumatoloog. Na een 1 jaar werkzaam te zijn geweest in Zweden, was ze vanaf 1994 tot 2007 werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht, waarna ze haar huidige positie als hoogleraar reumatologie in het Leids Universitair Medisch Centrum betrok. Sinds 2007 is zij ook betrokken als senioronderzoeker bij het Diakonhjemmet Ziekenhuis in Oslo, Noorwegen. Haar voornaamste onderzoek is gericht op de methodologie van uitkomstmaten (‘outcome assessment’) en de toepassing hiervan in klinisch onderzoek. Specifieke aandachtsgebieden zijn methodes om afwijkingen op röntgenfoto’s te scoren bij reumatoide artritis, artritis psoriatica en spondyloartritis als ook op MRI beelden bij spondyloartritis. In 2018 is haar carrière samengevat in een profiel in The Lancet.

Professor van der Heijde was de president van de ‘Assessment of SpondyloArthritis international Society’ (ASAS) tussen 1995 en 2012. Zij was lid van het bestuur van EULAR, European League against Rheumatism, in verschillende posities tussen 2011 en 2019. Vanaf 2019, is ze de voorzitter van het bestuur van FOREUM, een internationale stichting ter ondersteuning van onderzoek naar RMDs.

Professor van der Heijde publiceerde meer dan 925 artikelen in de internationale literatuur, als ook meer dan 40 hoofdstukken in toonaangevende leerboeken reumatologie. Haar H-index (bepaald op 20 juni 2020) is 132. Zij is mederedacteur van de ‘Annals of Rheumatic Diseases’ en lid van de redactieraad van ‘RMD Open’ en de ‘Journal of Rheumatology’.

Prijzen en eervolle benoemingen

Zij ontving de Goslingprijs voor haar proefschrift. Voor haar wetenschappelijke bijdragen aan de reumatologie ontving zijn de prestigieuze Carol Nachman prijs in 2011, een eredoctoraat van de Universiteit van Gent in België in 2012, en de Jan van Breemen medaille van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie in 2017. Zij is erelid van de EULAR. Sinds 2014 ontving zij jaarlijks het predicaat ‘Highly Cited Researcher’ van Thomson Reuters/Clarivate voor vele frequent geciteerde artikelen die behoren tot de top 1% van dat jaar in de categorie klinische geneeskunde.

Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder outcome research

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Reumatologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C1-R

Contact

Publicaties

  • Journal of Rheumatology Member of the editorial board
  • Annals of Rheumatic Diseases Associate editor
  • Imaging Rheumatology BV Directeur
  • RMD Open Lid editorial board
  • DESIR cohort France Member of the scientific committee
  • MERIT foundation Member of the board of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.