Universiteit Leiden

nl en

Daniëlla Dam-de Jong

Hoogleraar Internationaal recht inzake duurzame ontwikkeling

Naam
Prof.mr.dr. D.A. Dam-de Jong
Telefoon
+31 71 527 7944
E-mail
d.a.dam@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-6288-6818

Daniëlla Dam-de Jong is hoogleraar Internationaal Recht inzake Duurzame Ontwikkeling aan het Grotius Centre for International Legal Studies. Zij is tevens lid van het dagelijks bestuur van het Grotius Centre, lid van de Commissie van advies volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV), vice-voorzitter van de IUCN WCEL Specialist Group on Environmental Security and Conflict Law en een van de hoofdredacteuren van het Netherlands Yearbook of International Law. Zij is visiting professor aan Vermont Law School (VS) en Nagasaki University (Japan). Ook begeleidt zij de doctoral network sessions at The Hague Academy of International Law (Winter courses).

Meer informatie over Daniëlla Dam-de Jong

Onderwijs

Daniëlla Dam-de Jong heeft een Certificat (mention bien) in de Franse taal van de Universiteit van Lausanne, een MA in Franse taal en cultuur van de Vrije Universiteit Amsterdam, een LL.M. van de Vrije Universiteit Amsterdam, en een PhD van de Universiteit Leiden.

Carrière

Daniëlla Dam-de Jong trad in 2005 in dienst van de Universiteit Leiden als beleidsmedewerker bij Campus Den Haag en onderzoeksassistent bij het Grotius Centre for International Legal Studies. In 2007 ontving zij een NWO-beurs voor haar promotietraject. Na afronding van haar proefschrift in 2013 werkte zij respectievelijk als UD en UHD bij het Grotius Centre for International Legal Studies.

Onderzoeksgebieden en interesses

Daniëlla Dam-de Jong is algemeen internationaal jurist, met bijzondere expertise op het terrein van duurzame ontwikkeling. Haar onderzoek richt zich op het beheer van natuurlijke hulpbronnen, met de nadruk op vragen met betrekking tot intragenerationele en intergenerationele rechtvaardigheid. Zij heeft een bijzondere belangstelling voor connecties tussen duurzame ontwikkeling en internationale vrede & veiligheid, ook in een multidisciplinaire setting (environmental peacebuilding).

Daniëlla Dam-de Jong heeft veel geschreven en geadviseerd over duurzame ontwikkeling en de connecties met internationale vrede en veiligheid. Haar publicaties omvatten een monografie over International Law and Governance of Natural Resources in Conflict and Post-Conflict Situations, uitgegeven door Cambridge University Press in 2015 en een Research Handbook on International Law and Environmental Peacebuilding (samen met dr. Britta Sjöstedt van Lund University, 2023).

Onderwijsactiviteiten

Daniëlla Dam-de Jong doceert de vakken 'Public International Law' en 'Contemporary Issues of Public International Law' in het Master Program in Public International Law (Reg.), dat zij ook mede aanstuurt.

Hoogleraar Internationaal recht inzake duurzame ontwikkeling

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Grotius Centre for Intern Legal Studies

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C1.13

Contact

Activiteiten

  • Commissie Advies Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) Advisering overheid
  • Netherlands Yearbook of International Law Editor-in-chief
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.