Universiteit Leiden

nl en

Angelo Romano

Universitair docent

Naam
Dr. A. Romano
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
a.romano@fsw.leidenuniv.nl

Angelo Romano is universitair docent bij de sectie Sociale, Economische en Organisatiepsychologie van het Instituut voor Psychologie. Hij onderzoekt de psychologie van conflict en samenwerking tussen mensen, groepen en naties.

Meer informatie over Angelo Romano

Angelo Romano is universitair docent bij de sectie Sociale, Economische en Organisatiepsychologie van het Instituut voor Psychologie. Hij onderzoekt de psychologie van conflict en samenwerking tussen mensen, groepen en naties.

Onderzoek naar conflict en samenwerking

Romano past theorie en methoden toe uit de sociale psychologie, de evolutiebiologie en de experimentele economie en onderzoekt (a) de ecologische en institutionele factoren die conflicten en samenwerking in samenlevingen bevorderen, (b) de verschillen tussen culturen in samenwerking en conflicten, en (c) de relatie tussen groepsvriendelijkheid, wederkerigheid en samenwerking op basis van reputatie. Hij focust zich op twee onderzoekslijnen. 

In de ene onderzoekslijn gebruikt Romano experimentele methoden (in het lab en daarbuiten) om bekende hypotheses te testen over de mechanismen die samenwerking en conflict tussen individuen en groepen bevorderen. Daarnaast is hij ook geïnteresseerd in het begrijpen van vertrouwen, samenwerking en conflict tussen landen. 

In een onderzoek onder 17 samenlevingen testte Romano hypotheses over waarom en waar mensen meer vertrouwen hebben in leden van een ingroup dan in leden van een outgroup. Vervolgens testte hij in een project met 42 gemeenschappen theorieën over de variatie in nationaal parochialisme (voorkeur hebben voor mensen uit je eigen land) bij samenwerking, waarbij hij ontdekte dat de voorkeur voor een bepaalde groep bij samenwerking over de hele wereld voorkomt.   

In de laatste jaren in Leiden ontwikkelde Angelo deze onderzoekslijn verder door conflicten over de hele wereld te onderzoeken in een grootschalige studie met 51 landen en meer dan 18.000 deelnemers. 

Recentelijk heeft hij deze onderzoekslijn uitgebreid door computertechnieken toe te passen (d.w.z. agent-based modelling) om te begrijpen hoe bekende mechanismen, zoals wederkerigheid, kunnen evolueren in verschillende sociaal-ecologische systemen.   

Onderwijs

 • Social Animals at Work 

Kort CV

Tijdens zijn PhD en postdoc-periode heeft Romano zich in drie instituten met zijn onderzoek beziggehouden (VU Amsterdam, MPI Bonn, en in Leiden). Hier heeft hij theorieën en methoden uit de sociale psychologie, experimentele economie en evolutionaire biologie kunnen integreren. Op die manier heeft hij relevante hypotheses over conflict en samenwerking kunnen testen met behulp van een uitgebreide set complementaire methodologieën en geavanceerde statistische technieken. 

Hij promoveerde in de sociale sychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Turijn. Zijn proefschrift richtte zich op de kracht van directe en indirecte wederkerigheid om samenwerking tussen individuen en groepen te bevorderen. 

Na zijn promotie (januari 2018) verhuisde hij naar het Max Planck Institute for Research on Collective Goods in Bonn als senior onderzoeker, waar hij zijn empirisch werk voortzette om hypotheses te testen over cross-culturele variatie van samenwerking en ingroup favoritism in verschillende samenlevingen. 

In januari 2020 verhuisde hij naar Leiden als post-doc, en breidde hij zijn onderzoekslijn uit naar het onderzoeken van asymmetrische conflicten tussen individuen en groepen. 

Beurzen en prijzen

 • APS Rising Star (2023)
 • Otto Hahn Medal (Max Planck Society; 7,500€; 2019) 
 • ASPO Award for Best Dissertation in the Netherlands (ASPO; 500€; 2018) 
 • Junior Career Award (Vrije Universiteit Amsterdam; 500€; 2018) 
 • Best Dissertation in Social Psychology in Italy (Italian Association of Psychologists - AIP; 250€; 2018) 
 • Best Presentation Award (17th International Conference on Social Dilemmas; 2017)
 • Travel grant from San Paolo bank (500€; 2015) 
 • MIUR PhD Scholarship for three years (University of Turin; 40,914€; 2013)
 • Scholarship from University of Turin (5,600€; 2013)

In de media

Universitair docent

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen
 • Instituut Psychologie
 • Soc., Econom. en Organisat Psych.

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 2A35

Contact

Publicaties

 • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.