Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Aernout Schmidt

Emeritus Hoogleraar Informatierecht

Naam Prof.mr. A.H.J. Schmidt
Telefoon +31 71 527 8838
E-mail a.h.j.schmidt@law.leidenuniv.nl

Prof. mr. A.H.J. Schmidt studeerde Nederlands Recht te Utrecht en werkt sinds 1985 bij de afdeling Recht en Informatica, wat later eLaw werd en sedert 1988 als universitair hoofddocent.

Meer informatie Aernout Schmidt

Prof. mr. A.H.J. Schmidt studeerde Nederlands Recht te Utrecht en werkt sinds 1985 bij de afdeling Recht en Informatica, wat later eLaw, Centrum voor Recht en Digitale Technologie werd en sedert 1988 als universitair hoofddocent.

Biografie

In 1987 publiceerde hij het proefschrift "Pallas ex machina" waarin onder meer aan de hand van dossiers wordt nagegaan waarom een kennissysteem beter dan statistische modellen kan worden gebruikt om het ministeriĆ«le beleid op het gebied van de voorwaardelijke invrijheidstelling uit de jaren zeventig te beschrijven. Aernout Schmidt is voorzitter van het bestuur van de Stichting Recht en Informatica te Leiden, lid van de universitaire commissie ICT&Onderwijs en fellow van het E.M. Meijers Instituut.

Sinds september 2003 is Aernout Schmidt aangesteld als hoogleraar Recht en Informatica aan de Universiteit Leiden. In maart 2010 is die aanstelling bij zijn emeritaat omgezet in onbezoldigd hoogleraar, wel met dezelfde leerstoel en daarnaast is hij sindsdien of council bij Corvers Procurement Services B.V. 

Onderzoeksgebieden en interesses

Zijn aandacht gaat uit naar interdisciplinaire vraagstukken van recht en informatica. Zijn huidige onderzoeksbelangstelling is geĆÆnspireerd door de benadering die het SFI (Santa Fe Institute) heeft geadopteerd en die kan worden samengevat in een vraag als: Hoe kan "The law of peoples" van John Rawls worden begrepen als een emergent rechtswetenschappelijk verschijnsel dat past in een conceptueel raamwerk dat wordt ontleend aan werk van onder meer Philip Anderson, Doyne Farmer, Mark Newman, Scott Page, Robert Sapolsky, Michael Gazzaniga, Paul Bloom, Samuel Bowles, George Akerlof, Mark Pagel en David Krakauer.

Corvers Procurement Services BV
Of Counsel
dotlegal.net
ZZP van A.H.J. Schmidt
SCHMDT advocatuur
Of Counsel