Universiteit Leiden

nl en

‘Zo moeten we chemicaliën testen: in de buitenlucht!’

Blubberig, nat, drassig en modder: bij het horen van deze woorden denk je niet direct aan een laboratorium. Het Levend Lab in Leiden is dan ook niet zomaar een lab. Ecotoxicoloog Martina Vijver en haar team onderzoeken er het effect van onder andere bestrijdingsmiddelen op het waterleven. Dorien Rozing van de Universiteit van Nederland ging bij haar langs voor de podcastserie LAB LEVEN.

Als je een kijkje wil nemen bij de slootjes van het Levend Lab moet je anderhalve meter afdalen. ‘Daarmee gaan we als het ware terug in de tijd,’ legt Vijver uit. ‘Als je anderhalve meter bodem weggraaft, zit je in de Romeinse tijd. Er waren toen nog geen chemisch gesynthetiseerde stoffen en dus zijn de bodem en onze slootjes allemaal “schoon”. Zo kunnen we netjes de stoffen testen waarin wij geïnteresseerd zijn.’

Net als in de 'echte' natuur

In het Levend Lab testen de wetenschappers het effect van chemicaliën op alle beestjes die in de Nederlandse slootjes leven. De nadruk ligt op chemicaliën uit de landbouw: insecticiden, onkruidverdelgers en nutriënten. Die zijn bedoeld voor de gewassen, maar komen ook in de oppervlaktewater en de bodem terecht. Vijver: ‘We hebben hier een soort minipolder met 38 slootjes en gras ertussen. Het regent hier, het waait, de zon schijnt soms wel en soms niet... Het is de natuurlijke situatie precies zoals we die willen hebben. Want zo moeten we chemicaliën testen: in de buitenlucht!’

Beluister de rest van de podcast bij De Universiteit van Nederland: LAB LEVEN #3: Waarom staan wetenschappers in Leiden met een schepnet in de sloot?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.