Universiteit Leiden

nl en

Waarom Nederlandse windmolenparken en bedrijven doelwit zijn voor Russische sabotage

Volgens experts moeten we in Nederland rekening houden met hacks, explosies en vernielingen van Russische afkomst. Willemijn Aerdts, expert op gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vertelt hierover bij EenVandaag.

Met grote havens als Rotterdam en andere belangrijke logistieke locaties kan Nederland een belangrijk doelwit zijn voor sabotage vanuit Rusland. Willemijn Aerdts vertelt: 'We weten uit bijvoorbeeld het jaarverslag van de MIVD dat windmolenparken, of eigenlijk alles met energievoorzieningen interessant is als doelwit, en dat hebben we natuurlijk in Nederland ook.'

Rusland zou veel verschillende sabotagetechnieken gebruiken, hier zouden steeds meer mensen in Nederland te maken kunnen krijgen. Aerdts vertelt verder: 'Wat we nu ook zien is dat bedrijven die mogelijk niet direct onder de vitale infrastructuur vallen, maar bijvoorbeeld onder toeleverancier, ook doelwit zijn. Zij zijn misschien wel minder goed voorbereid op dit soort sabotage-acties.'

Bekijk het hele item op de website van EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.