Universiteit Leiden

nl en

Een Russische schaduwoorlog: Waarom moeten we ons zorgen maken?

Rusland lijkt onrust te willen creëren in enkele NAVO-landen door middel van een scala aan psychologische operaties. Ben de Jong, onderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten, spreekt hierover in de Volkskrant.

De vermeende Russische schaduwoorlog tegen Europa lijkt steeds meer vorm te krijgen. Ben de Jong vertelt: 'De Russische veiligheidsdiensten lijken roekelozer te worden. De verspreiding van desinformatie is, net als het liquideren van overlopers, historisch gezien niets nieuws. Maar het plegen van aanslagen in het Westen gaat verder dan dat. De Russische acties zitten heel dicht tegen echte oorlog aan.'

Verder vertelt De Jong dat de Russische operaties daarmee overeenkomen met hun retoriek: 'De operaties liggen in het verlengde van de talrijke Russische beweringen dat ze in oorlog zijn met de NAVO.'

Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.