Universiteit Leiden

nl en

Waarom we de Chinese spionagedreiging wel serieus moeten nemen

Willemijn Aerdts, promovendus bij het Institute of Securityand Global Affairs, vertelt bij RTL Nieuws over de ernst van waarschuwingen door veiligheidsdiensten voor spionageactiviteiten van China.

In een opmerkelijke week worden zes individuen in Duitsland en Engeland beschuldigd van spionage voor China, waaronder een medewerker van een invloedrijke Duitse politieke partij. Gelijktijdig waarschuwen Nederlandse veiligheidsdiensten MIVD en AIVD voor Chinese spionageactiviteiten op eigen bodem.

Hoewel China beweert dat de waarschuwingen over spionagedreiging onnodig zijn, legt Aerdts uit dat er toch zeker genoeg redenen zijn voor China om in Europa te bespioneren. Aerdts vertelt: 'In Europa is er gewoon veel kennis en veel hoogwaardige technologische industrie, zoals de halfgeleiderindustrie, lucht- en ruimtevaart, en maritieme industrie. Ze willen graag horen wat ze mogelijk zelf zouden kunnen gebruiken.' 

En een spion hoeft dan ook geen James Bond-figuur te zijn, met een lange jas en een gleufhoed. Spionnen kunnen eigenlijk iedereen zijn die toegang heeft tot bepaalde kennis, zoals bij bedrijven of universiteiten, en die daarover informatie zouden kunnen leveren, zegt Aerdts: 'Het kunnen heel gewone mensen zijn, die vervolgens betaald worden om te spioneren.'

Lees het hele fragment op de website van RTL Nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.